15:04 / 10.09.2021.

Autor: Hina/HRT/D.D.

Libanon nakon godinu dana ima novu vladu

Libanon nakon godinu dana ima novu vladu

Libanon nakon godinu dana ima novu vladu

Foto: Ilustracija / shutterstock

Libanonski premijer Nadžib Mikati i predsjednik Michel Aoun potpisali su u petak formiranje nove vlade u prisutnosti predsjednika parlamenta Nabiha Berrija, priopćilo je predsjedništvo.

Libanon je proveo godinu dana bez vlade u vrijeme duboke ekonomske krize. Nedavno izvješće Ujedinjenih naroda pokazalo je da više od 70 posto Libanonaca danas živi ispod granice siromaštva. 


Novi premijer je 66-godišnji Mikati, milijarder koji je dobio mandat za sastavljanje vlade u srpnju, a njegovu vlade čine 24 ministra. 


Mikati je treća osoba koja je preuzela ulogu mandatara otkad je vlada Hassana Diaba odstupila s dužnosti nakon masovne eksplozije koja je pogodila bejrutsku luku u kolovozu prošle godine. 


Sredinom srpnja od formiranja vlasti je zbog političkih sukoba odustao kandidat za premijera Saad Hariri, također milijarder. 


Rivalstvo između libanonskih političkih stranaka glavni je uzrok poteškoća u formiranju vlasti u toj bliskoistočnoj državi. 


Mikati je u petak rekao da se nada zaustaviti kolaps svoje države i vratiti joj blagostanje. 


Situaciju u zemlji prozvao je teškom, pa naglasio da država više nema sredstava za subvencije i da svi moraju stegnuti remen. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!