18:28 / 21.03.2020.

Autor: S.M./HRT

Lijek za koronavirus francuskog instituta?

-

-

Foto: - / -

Hidroksiklorokin i azitromicin kombinacija su lijekova za tretiranje novog koronavirusa, COVID-19. Objavio je to liječničko-sveučilišni institut iz Marseillea (IHU - Méditerranée Infection).
Hidroksiklorokin i azitromicin kombinacija su lijekova za tretiranje novog koronavirusa, COVID-19. Objavio je to liječničko-sveučilišni institut iz Marseillea (IHU - Méditerranée Infection).

Posebne stranice na kojima možete pročitati sve o koronavirusu
Koronavirus - zašto je bitno držati distancu 
113 za informacije o koronavirusu, telefoni za psihosocijalnu podršku 
Crveni križ poziva starije i nemoćne da mu se jave radi dostave
Koronavirus - ne vjerujte svemu što pročitate

IHU je informaciju o studiji koja se odnosi na kliničko ispitivanje azitromicina i antimalarika hidroksiklorokina objavio 17. ožujka ove godine u Međunarodnom časopisu za antimikrobna sredstva.

Nije trebalo dugo čekati na reakcije. Američki predsjednik Donald Trump kazao je u svom tvitu da bi hidroksiklorokin i azitromicin mogli imati veliku ulogu u povijesti medicine. Nada se pritom da će što prije biti u upotrebi jer ljudi umiru.

I znanstvenik Nenad Bakić se oglasio i poručio kako je ponosan što je lijek azitromicin izumljen u hrvatskoj tvrtki Pliva, pod imenom Sumamed.

No nije ovo jedino testiranje u svijetu koje nastoji pronaći uspješan lijek protiv koronavirusa. Time se sada bave mnogi instituti. Podsjetimo da  je prije nekoliko dana ugledni znanstvenik Ivan Đikić za HRT spomenuo i neka druga istraživanja te naglasio da cjepivo za koronavirus neće biti dostupno još sigurno nekoliko mjeseci. 

U tom kontekstu je afirmativna objava američkog predsjednika u vezi kombinacije lijekova hidroksiklorokina i azitromicina, svakako preuranjena.

• Današnje najnoviije informacije o epidemiji koronavirusa pogledajte ovdje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!