Slovačko-ukrajinska granica: Izbjeglice stalno pristižu, radi se na boljoj organizaciji prihvata

09.03.2022.

12:36

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/Hina/J.L.

Prihvat izbjeglica u Slovačkoj

Prihvat izbjeglica u Slovačkoj

Foto: HTV / HRT

Dosad je Ukrajinu napustilo više od 2 milijuna ljudi, među kojima je čak 800.000. Maja Sever, koja je jučer pratila situaciju s izbjeglicama u mađarskom Zahonju, danas se javila s granice Slovačke i Ukrajine. 

Na granici je vrlo velika gužva. 

Ukrajinci preko graničnih prijelaza dolaze automobilima, ali mnogi i pješke, jer vlak vozi do otprilike sat vremena hoda do granice.

U mjestu Višnje Njemecke okupilo se puno volontera iz svjetskih i europskih organizacija - Caritasa, Crvenog križa, Adre, Isusovačke službe za izbjeglice.

Slovačke vlasti pokušavaju bolje organizirati prihvat izbjeglica. U autobusima ih prevoze do Košica gdje je veliki kamp za prihvat, žele sve organizirati kako ne bi bilo lutanja i da ljudi ne ostanu sami. 

Maja Sever razgovarala je sa ženom koja je putovala 30 sati s majkom i malim djetetom i sada ne zna gdje će. 

- Upravo smo stigli. U Ukrajini je strašno. Ja sam iz Kijeva, nadali smo se da će biti bolje, no bilo je sve gore. Nismo željeli otići, ali nakon tjedan dana morali smo jer je neizdrživo. Nekoliko je mojih prijatelja poginulo. Bili su volonteri, ubijeni su, ispričala je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!