20:56 / 05.08.2021.

Autor: Sanja Gvozdanović/Dnevnik/HTV

Mediteran u plamenu, strahuje se da najgore tek dolazi

Grčkom hara stotinu požara

Grčkom hara stotinu požara

Foto: ANGELOS TZORTZINIS / DPA/PIXSELL

S požarima se bore i zemlje jugoistočne Europe. Njihovo širenje potiču visoke temperature, suša i jak, suh vjetar. U Grčkoj ih gori više od 100. Turska se pak već devet dana bori s najvećim šumskim požarima u svojoj povijesti. Poginulo je osam osoba, stradavaju životinje, a turisti su primorani na bijeg.

Na šest područja u turskoj obalnoj provinciji Mugla te u pet okruga provincije Antalija, požari još gore. Zrakoplov i deseci helikoptera pridružili su se tisućama vatrogasaca koji se bore s vatrom.


U gradu Marmarisu, na jugu Turske, požare gase i volonteri. Među njima je i Mehmet Kara. kaže kako su vidjeli izgorjele ljude i one otrovane dimom. Požari bjesne, a oni su, dodaje - učinili što su morali, pomogli prijateljima koji se bore rukama i nogama.

Vlada predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na udaru je kritika koje su, tvrdi klimatolog na Sveučilištu Bogazici prof. Levent Kurnaz - opravdane. Naglašava kako Turska nema dovoljno zrakoplova i smatra da se sve moglo bolje odraditi. Uvjeren je da bi vlada isto postupila i da se prije šest mjeseci znalo da će se ovakvo što dogoditi.

Ugašena je vatra koja je zahvatila kompleks termoelektrane na jugozapadu Turske. Radnici i stanovnici obližnjih sela evakuirani su. Panika je bila velika, priča radnik u termoelektrani Ismail Ayhan. Govorili su im da će vodik eksplodirati i da će sve biti uništeno, dodaje.

Novi požari u Grčkoj, strahuje se da najgore tek dolazi

U Grčkoj se temperatura danima ne spušta ispod 40 stupnjeva. Uz to, i snažan vjetar jučer je potaknuo nove požare i širenje 118 otprije aktivnih diljem zemlje, a vatrogasci strahuju da najteže tek dolazi.

Stanovnici sela na otoku Eubeji i dalje se evakuiraju. Na sjeveru otoka vatra je izmaknula kontroli. Uz pomoć helikoptera i zrakoplova, vatrogasci se s požarima i dalje bore u planinskom, šumskom području sjeveroistočno od Olimpije, na sjeverozapadu Peloponeza.

U Makedoniji aktivno 10, na Siciliji 40 požara

U Sjevernoj Makedoniji vlada će proglasiti krizno stanje. U zemlji je aktivno 10 požara. U selu Čelopek, kod Tetova, poginula je jedna žena. Pomoć je stigla iz Srbije i Bugarske, iz Slovenije dolaze vatrogasna vozila i vatrogasci. Na jugu Sicilije te u provincijama Palermo i Mesina gori 40 požara. Neki su od njih podmetnuti, a neki izazvani visokim temperaturama i vjetrom koji ih razbuktava. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!