Zapad i Rusija plešu na granici između pregovora i prijetnji ratom

02.02.2022.

12:31

Autor: Alenka Marina/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Optužbe Zapada i Rusije

Optužbe Zapada i Rusije

Foto: Russian Defence Ministry / Handout via REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je Sjedinjene Američke Države da žele uvući Rusiju u rat samo kako bi nametnule nove sankcije njegovoj zemlji. I dok Zapad i Rusija plešu na granici između pregovora i prijetnji ratom, stanovnici Ukrajine strahuju od oružanog sukoba i invazije.


Na rubu Horlivke, grada koji od 2014. kontroliraju proruski separatisti, građani čekaju isporuku humanitarne pomoći. Prije sedam godina ovdje su se vodili žestoki sukobi ukrajinskih i proruskih snaga. Među ljude se ponovno uvukao strah od toga što donosi sutra.

- Ne znam kada će sve ovo završiti, no najvažniji nam je mir, rekla je Larisa Mikolajivna, stanovnica Horlivke.

Povlačenje ruskih vojnika raspoređenih uz ukrajinsku granicu pokazalo bi jasnu spremnost Rusije na smanjenje napetosti. Nije tu samo riječ o 100.000 vojnika, nego i o desecima tisuća na okupiranim ukrajinskim teritorijima - Krimu i Donbasu, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nakon razgovora s britanskim premijerom Borisom Johnsonom.

- Nisu potrebne riječi, treba samo učiniti tako važan korak. Ovo je važno ne samo za Ukrajince i Europu, nego i za Ruse, jer znam da se mnogi Rusi ne žele boriti protiv Ukrajine i umrijeti, govori Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

A dogodi li se invazija, bit će to katastrofa ne samo za Rusiju, upozorava britanski premijer, koji bi danas trebao telefonski razgovarati s ruskim predsjednikom.

- Daljnja ruska invazija na Ukrajinu bila bi politička, humanitarna i vojna katastrofa i za Rusiju i za svijet, rekao je Boris Johnson, britanski premijer.

NATO je izigrao Rusiju, ističe Vladimir Putin.  

- NATO nam je obećao da neće proširiti svoju infrastrukturu ni centimetar dalje prema istoku. To svi znaju. Danas vidimo gdje je NATO: Poljska, Rumunjska, baltičke države. Govorili su jedno, a činili drugo. Kako narod kaže, izigrali su nas, jednostavno lagali, naglašava Vladimir Putin, ruski predsjednik.

Putin tvrdi da se unatoč svemu još može postići dogovor koji će uzeti u obzir zahtjeve svih strana. 

Nakon još jednog u nizu telefonskih razgovora, ruski ministar vanjskih poslova Lavrov i američki državni tajnik Blinken složili su se da postoje razlozi za nastavak razgovora o ruskoj sigurnosti. Za Moskvu i dalje ostaje glavno pitanje - zašto Zapad ne priznaje načelo prema kojem nijedna zemlja ne smije jačati svoju sigurnost na štetu druge. SAD je odbio ruske zahtjeve upućene NATO-u, no spreman je razgovarati o drugim temama, poput razmještanja raketa i međusobnog ograničavanja vojnih vježbi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!