Poruka Moskvi sa sastanka ministara obrane NATO-a

16.03.2022.

19:27

Autor: Tihomir Vinković/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Tihomir Vinković

Tihomir Vinković

Foto: Dnevnik / HRT

U Bruxellesu se nalazi reporter HTV-a Tihomir Vinković koji se javio u Dnevnik s informacijama s izvanrednog sastanka ministara obrane država članica NATO-a.


Vinković je rekao kako je na izvanrednom sastanku ponovljeno da vojne snage NATO-a neće ulaziti u Ukrajinu, ali o svemu ostalom se raspravlja.

- Glavni tajnik NATO-a Stoltenberg rekao je kako NATO u ovom trenutku raspolaže sa stotinama tisuća vojnika pod pojačanom vojnom spremnosti. Sto tisuća američkih vojnika nalazi se u Europi i 40 tisuća vojnika je pod izravnim zapovjedništvom NATO-a, pomorske i zračne snage. Za budućnost naloženo je vojnim zapovjednicima NATO-a da izrade planove kako pojačati kopnene postrojbe i vojno i logistički, kako pojačati nazočnost na moru s više borbenih skupina nosača zrakoplova i kako pojačati protuzračnu, proturaketnu obranu. Poručeno je Moskvi da će se braniti svaki pedalj teritorija NATO-a, suverenost i teritorijalna cjelovitost. Ovo je bio pripremni sastanak koji će se održati za sastanak na vrhu 24. ožujka u Bruxellesu. Bila je to prilika da se razjasne neke nejasnoće oko drona koji je pao na Zagreb. Čini se da je to sada riješeno, rekao je Vinković u javljanju za Dnevnik.


Nakon sastanka izjave su dali i Stoltenberg, Austin i Banožić.

- Od početka ruske invazije NATO-ovi saveznici znatno su pojačali potporu hrabrom ukrajinskom narodu, vladi i oružanim snagama slanjem vojne opreme, humanitarnom i financijskom pomoći te davanjem utočišta milijunima izbjeglica. Danas je čak još važnije da svi podržavamo Ukrajinu, rekao je Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a.

- Ostajemo ujedinjeni u našoj potpori Ukrajini i osuđujemo ničim izazvanu i neopravdanu rusku invaziju. Ukrajina ima legitimnu i suverenu vladu. Svakako podržavamo njihovu sposobnost da se obrane i nastavit ćemo im pomagati, rekao je Lloyd Austin, američki ministar obrane.

- Bila je prilika za razgovarati isto tako s mađarskim kolegama o budućem "air policingu" koji bi odradili za Republiku Hrvatsku na našem prostoru i samim tim povećali dodatnu sigurnost našega prostora, rekao je Mario Banožić, ministar obrane RH.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!