17:34 / 08.07.2020.

Autor: M.Š./S.M./HRT

Napeto u Beogradu: Sukobili se policija i prosvjednici

Foto: REUTERS/Marko Djurica

Foto: REUTERS/Marko Djurica

Foto: - / REUTERS

Tisuće prosvjednika i ove srijede prosvjeduju u centru Beograda protiv Aleksandra Vučića.
Policija je, nakon šestosatnih prosvjeda i sukoba s demonstrantima, uspostavila kontrolu u središtu Beograda, dok društvenim mrežama kruže snimke ekstremne policijske brutalnosti nakon izjave ministra policije da su policijske snage bile žrtvom nasilnih prosvjednika. Osim u Beogradu, prosvjednici su izašli na ulice i u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

-
Vučić: Htjeli su srušiti državu, i oni iznutra i oni izvana
- Šef srbijanske policije o primjeni sile: Životi policajaca bili su ugroženi
- Policija suzavcem, konjima i psima potjerala prosvjednike iz središta Beograda
- Brnabić osudila prosvjede 

Prosvjedi u Beogradu počeli su oko 18 sati, a postali su nasilni nešto poslije 20 sati kad su skupine ekstremnih prosvjednika počele bacati baklje, boce i limenke na policajace raspoređene ispred stubišta i oko zgrade Skupštine Srbije. Policija je vrlo brzo uzvratila suzavcem i potisnula prosvjednike prema Bulevaru kralja Aleksandra, Terazijama i Domu omladine u središtu grada.
U Bulevaru se nekoliko tisuća demonstranata suočilo s jakim snagama policije i kordonima. Za sada nema pouzdanih podataka koliko je točno ozlijeđenih na obje strane te koliko je prosvjednika uhićeno.

U jednoj od središnjih gradskih prometnica, u ulici Kralja Milana, nastala je video-snimka ekstremne policijske brutalnosti na kojoj se vidi kako policajci palicama i nogama naizmjence udaraju prosvjednika iako već leži oboren na tlo, da bi ulicom potom prošli policijski džipovi. Snimka se vrlo brzo proširila društvenim mrežama, na kojima je objavljen i napad policije i obaranje mladića koji je jednom od središnjih novosadskih ulica tijekom prosvjeda vozio bicikl.

Poslije niza izravnih sukoba prosvjednika i policije, ali i nekoliko primjera uzajamnog uvažavanja i izbjegavanja napada, nakon ponoći prostor ispred zgrade srbijanskog parlamenta je potpuno ispražnjen od demonstranata, dok je jedan policijski kordon ostao raspoređen u Takovskoj ulici, prema zgradi Radio-televizije Srbije.

Ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović na konferenciji za novinare oko 23 sata kazao je da se radi isključivo o nasilju nekoga i pokušaju da se uništavanjem imovine preuzme vlast bez sudjelovanja na izborima. To možda jučer nije bilo jasno. Mogli ste vidjeti potpuno povučenu policiju, koja je trpjela gađanje bakljama i kamenjem. A policija je i dalje bila suzdržana, kazao je.

- U intervenciju su krenuli u onom trenutku kada je nasilje postalo neizdrživo, kada su im životi bili u pitanju. U Novom Sadu su bili bacani i molotovljevi kokteli, dodao je.

Istaknuo je da se epidemiološke mjere nisu poštovale i da u okviru svega ovoga nije bilo riječi o koronavirusu, već samo o nasilju. 

- Tražimo da se svi građani suzdrže od nasilja. Tražimo od ljudi odgovornost i ozbiljnost. Svatko ima pravo prosvjedovati, ali izađite na izbore. Natječite se idejama, onime što znate, a ne nasiljem, izjavio je među ostalim.

Pozvao je tužiteljstava da "rade svoj posao i da postupke obave sukladno zakonu i najbrze moguće, kako bi građani vidjeli da pravna država funkcionora u Srbiji. 


Ozlijeđeno četvero novinara

U prosvjedima je policija napala i ozlijedila i nekoliko novinara, koji su se uredno legitimirali, objavili su beogradski mediji. Dvije novinarke portala Nova.rs policija je napala dok su izvještavale s prosvjeda, javio je taj portal, navodeći da je jednu od njih policajac udario palicom po prstima i izbio joj telefon iz ruke, dok je drugu odgurnuo.

Portal je objavio i snimku za koju se tvrdi da je dokumentiran napad policije na jednog njihovog reportera koji se također legitimirao. Slično je prošao i izvjestitelj agencije Beta, unatoč tomu što je pokazao novinarsku iskaznicu. Tukli su ga čak i kada je pao na zemlju, objavila je agencija Beta.

Predsjednica srbijanske vlade Ana Brnabić poručila je večeras, u povodu prosvjeda u kojima je u središtu Beograda došlo do sukoba demonstranata i policije, da stabilnost Srbije ništa neće kompromitirati. Opširnije 

Središte Beograda zasićeno je suzavcem. U Knez Mihajlovoj ulici nema prosvjednika i policije, ali vjetar nosi suzavac na sve strane. Građani lica ispiru vodom iz fontana.

• Čelnici srbijanskih oporbenih stranaka ocijenili su na društvenim mrežama da je vlast na prosvjede poslala huligane čiji je zadatak da napadnu vođe oporbe, naprave kaos i izazovu sukobe među građanima.

- Imamo i svjedoke koji su ih čuli. Sve to očekujemo i spremni smo i na gore stvari u borbi od koje nećemo odustati, poručio je na Twitteru vođa Stranke slobode i pravde (SSP) i bivši gradonačelnik Beograd Dragan Đilas.

Predsjednik Narodne stranke Vuk Jeremić također je optužio vlast da je poslala huligane da izazovu sukobe.

Kod Tašmajdanskog parka u Beogradu policija je bacila suzavac na prosvjednike, a oni su im ga vratili. No policija na njih ponovno ispaljuje ogromne količine suzavca.

• Na Terazijama u Beogradu pripadnici MUP-a priveli su dvojicu mladića. Navodno su ranije prosvjednici gađali kamenjem policiju, pa je policija uzvratila i neke privela. 

Prosvjednici su gađali policiju kamenjem, a onda su jake policijske snage krenule prema njima. Čuju se topovski udari. Na Trgu Republikie prosvjednika više nema.

• U Beogradu kod Tašmajdanskog parka nalazi se velika grupa prosvjednika. Iz drugog smjera, iz smjera RTS-a, dolazi druga grupa prosvjednika. Policija je poručila novinarima da se udalje jer je moguće uslijedi kanonada kamenja.

• I u Novom Sadu situacija je napeta. Novinari javljaju da prosvjednici na Trgu slobode negoduju zbog onoga što se događa u Beogradu. Na policiju su bacali kamenje. Čuju se pucnjevi. Policija je krenula na prosvjednike, oni su se razbježali, a potom se situacija malo smirila. 


• Kod Doma omladine u Beogradu dio prosvjednika kamenjem je gađao policiju, a interventna policija je uzvratila suzavcem. 

• Čini se da su prosvjednici odlučni da pokušaju opet doći do Skupštine, no čini se da je policija odlučna da ih u tome spriječi. Sada, kao da traje odmjeravanje snaga te je dosta mirno.

• Sergej Trifunović dao je izjavu vezano uz napad koji se na njega dogodio ranije danas u Beogradu.


• Traju verbalna nadmudrivanja prosvjednika i policije u središtu grada. Prosvjednici viču "Vučiću lopove", a policiji poručuju "da idu na Kosovo". Policija za sada ne reagira agresivno. Ipak, pristižnu i oklopna vozila, a prosvjednici su potisnuti prema okolnim ulicama.

• Stigla je i konjička jedinica za razbijanje prosvjeda. Stižu i informacije o bacanju topovskih udara u Nišu te je situacija i tamo sve napetija.

 Dio prosvjednika napao je policijske snage pred Skupštinom, a oni su odgovorili suzavcem. Prosvjednici viču "Ne damo Kosovo". Neslužbene informacije govore da je u Novom Sadu napadnuta Gradska skupština.

• Prvi ozlijeđeni na današnjem prosvjedu je poznati srbijanski glumac Sergej Trifunović. Polijevali su ga vodom, gađali limenkama, a otišao je s prosvjeda s ozlijeđenom arkadom.

• U Novom Sadu napadnuta je zgrada Radiotelevizije vojvodine petardama i kamenjem.

• Prosvjednici uzviču parole poput "Idite na Kosovo" ili "Vučiću lopove". Za sada nema nikakvih izgreda.

• Prema navodima medija u Srbiji, dio prosvjednika nezadovoljan činjenicom da su među njima oporbeni političari, otišla je prema Skupštini, dok su drugi otišli prema Predsjedništvu.

• Prosvjednici su stigli pred Skupštinu, traže ostavke Vučića te Kriznog stožera vezano uz koronavirus. Prosvjeduju i građani u Novom Sadu. Također traže ostavke.

• Prosvjednici su se uputili prema Skupštini Srbije, ima ih više tisuća, javlja nova.rs.

• Počeo je prosvjed ispred Filozofskog fakulteta. Treba primijetiti da se među građanima nalaze predsjednici Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, Narodne stranke Vuk Jeremić, Dveri Boško Obradović te drugi.

• Policija je okružila sve glavne institucije u centru grada, potpuno su snage opremljene za suzbijanje prosvjeda.

• Prema centru Beograda krenuo je velik broj policijskih snaga s namjerom da spriječe nerede slične onima sinoć.

• Podsjetimo, sve je eskaliralo nakon Vučićeve presice u utorak, kada je najavio da će u Beogradu, "a možda i u drugim dijelovima Srbije" biti uveden policijki sat od poetka do ponedjeljka.

Sve je pravdao velikim povećanjem novooboljelih od koronavirusa.

Danas se obratio javnosti, optužujući mnoge da stoje iza sinoćnjih prosvjeda i nereda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!