Rusija gomila snage: Hoće li vojne vježbe prerasti u nešto više?

11.02.2022.

19:10

Autor: Danko Družijanić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Nastavljaju se napetosti

Nastavljaju se napetosti

Foto: Russian Defence Ministry / PIXSELL

Nastavljaju se napetosti oko Ukrajine. Američki predsjednik Joe Biden izjavio je kako njegovi sugrađani trebaju napustiti tu zemlju. I glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je u Rumunjskoj prilikom posjeta vojnoj bazi na stvarnu opasnost oružanog sukoba u Europi.

Granica Ukrajine i Bjelorusije duga je gotovo 900 kilometara. U zaleđu su ruske postrojbe koje vježbaju u savezničkoj Bjelorusiji.

Satelitske snimke otkrivaju raspored ruskih snaga diljem pograničnog područja. Ovih dana nije ugodno prelaziti granicu. 

- Da, vidio sam desetak vojnih vozila. Ne znam što će biti, kao da živimo na vulkanu. Nemojte me prikazati na televiziji, jer ću imati problema kad se vratim kući, kaže državljanin Bjelorusije.

Procedura je uobičajna, ali ukrajinskoj graničnoj straži nije svejedno.

- Rusi prijete, znate i sami što se događa. Što se nas tiče, mi smo spremni odgovoriti svim snagama ako se nešto dogodi, kaže ukrajinski vojnik na granici s Bjelorusijom.

Pogranično stanovništvo tješi se da sukob nije neizbježan.

- Ne slušam vijesti, vjerujem onomu što sam vidim. Sve su to lažne vijesti, kaže stanovnik Dobryanke, Ukrajina.

Novi krug pregovora Rusije s Ukrajinom, Francuskom i Njemačkom - i opet bez napretka.

- Ukrajina je nepopustljiva. Oni čak odbijaju da se u završnom dokumentu navede da će se o statusu regija Donjeck i Lugansk morati raspravljati s predstavnicima tih područja. To je ključna točka o kojoj se Ukrajina ne želi dogovoriti, kaže Dmitry Kozak, ruski pregovarač.

Američki predsjednik u TV intervjuu govori kako se nada da je Vladimir Putin "dovoljno mudar da ne krene".

- Američki građani trebali bi napustiti Ukrajinu, odmah. Imamo posla s jednom od najvećih vojski na svijetu. Ovo je vrlo specifična situacija i sve može poći naopako, za tren, poručuje Joe Biden, predsjednik SAD-a.

Građani možda trebaju otići iz Ukrajine, ali zato američko oružje pristiže. Novi kontingent stigao je u kijevsku zračnu luku.

A američke postrojbe došle su u Rumunjsku, u bazu na istoku zemlje. U ovoj državi otprije su smješteni američki balistički raketni sustavi.

- Postoji stvarni rizik jer ovo što sada vidimo povećanje je vojnih snaga oko Ukrajine. Dakle postoji rizik od novog ratnog sukoba u Europi, rekao je Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a.

Rusija nastavlja gomilati snage. U Crno more uplovili su ratni brodovi, koji će uz još oko 140 plovila sudjelovati u vježbama.

Zatvoren je promet za komercijalne brodove, čime se nanosi šteta ukrajinskom gospodarstvu. Ključno je ipak hoće li se vježbe pretvoriti u nešto drugo.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!