18:44 / 26.01.2021.

Autor: Dražen Stefanov/T.V./Dnevnik/HTV

Diljem svijeta nastavlja se borba za cjepivo

Problemi s cjepivom

Problemi s cjepivom

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Nakon sinoćnjih na trenutke burnih razgovora čelnika Europske komisije i predstavnika farmaceutske industrije, iz Europske unije poslana je oštra poruka - cjepivo morate isporučiti, i to onoliko doza koliko smo ugovorili. Danas je to izgovoreno i pred najmoćnijim gospodarstvenicima svijeta na otvaranju foruma u Davosu. 

Europska unija pozvala je farmaceutske tvrtke da se drže dane riječi i obećanja da će brzom proizvodnjom i distribucijom milijardi doza cjepiva suzbiti pandemiju COVID-a.

- Europa je uložila milijarde eura u istraživanje i proizvodne pogone. Sada je sve na farmaceutskim tvrtkama - svoje obveze moraju ispuniti, poručila je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.


Farmaceutske tvrtke svoje obveze moraju ispuniti, poručila je Ursula von der Leyen.

Farmaceutske tvrtke svoje obveze moraju ispuniti, poručila je Ursula von der Leyen.

Foto: EPA-EFE / OLIVIER HOSLET / POOL

AstraZeneca priopćila je Europskoj uniji da ne može realizirati dogovorene isporuke do kraja ožujka. Pfizer je pak izvijestio da će opskrba biti usporena sljedećih nekoliko tjedana. Iz Europske komisije danas ipak bolje vijesti.

- Ono što je trebalo biti isporučeno prošli tjedan, bit će isporučeno ovaj. No tek smo na početku tjedna. Nastavit ćemo provjeravati ispunjavaju li tvrtke preuzete obveze, rekao je Stefan de Keersmaecker, glasnogovornik Europske komisije za zdravstvo.


Francuze više zabrinjava širenje novih sojeva koronavirusa i nepoznanice vezane za djelotvornost cjepiva.

- Suočeni s neizvjesnošću, nepostojanjem znanstvenog konsenzusa te novim, nepoznatim elementima vezanim za djelotvornost cjepiva, donosim odluku o obveznom potvrđivanju sigurnosti podataka koje smo do sada dobili i koje razumijemo, ističe Olivier Veran, francuski ministar zdravstva. 

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je međunarodnu zajednicu da se osigura ravnomjerna raspodjela cjepiva diljem svijeta, posebice u siromašnim zajednicama.

- Novac je samo jedan važan čimbenik. Vrijeme koje je potrebno da cjepiva budu dostupna svima, druga je priča. Riječ je, dakle, o poštenoj raspodjeli, a ne samo o novcu, poručila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Dok je njezina vlada na meti javne kritike zbog sporog procjepljivanja kao posljedice smanjene isporuke doza, kancelarka se zauzima za mogućnost potpune zabrane putovanja radi smanjenja broja novozaraženih. "Nama se ovo otima kontroli. Zbog mutacija virusa sjedimo na bačvi baruta. Moramo pooštriti mjere, inače ćemo za 14 dana opet biti ondje gdje smo bili", upozorila je Merkel.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!