Finska i Švedska ostaju predane istodobnom pristupanju NATO-u, kažu premijeri

02.02.2023.

Zadnja izmjena 16:28

Autor: M.M./Hina/HRT

NATO: Većina Finaca u anketi za ulazak zemlje ne čekajući Švedsku

NATO: Većina Finaca u anketi za ulazak zemlje ne čekajući Švedsku

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Finska i Švedska ostaju predane istodobnom pristupanju NATO-u unatoč protivljenju Turske švedskoj kandidaturi, rekli su premijeri dviju država. Ranije provedena anketa pokazala je, naime, da je većina Finaca za to da njihova zemlja uđe u NATO ne čekajući Švedsku.

Finska i Švedska ostaju predane istodobnom pristupanju NATO-u unatoč protivljenju Turske švedskoj kandidaturi, rekli su u četvrtak premijeri dviju država.

Turska je rekla da bi mogla odobriti zahtjev za članstvo Finske u NATO-u prije švedskog zahtjeva, ali finski predsjednik i šef diplomacije odbacili su tu ideju ustvrdivši da je sigurnost dviju nordijskih zemalja uzajamno ovisna.

- Ne sviđa mi se ovo ozračje, pozicija gdje je Švedska prezentirana kao neko problematično dijete u razredu. Mislim da to nije slučaj, rekla je finska premijerka Sanna Marin na zajedničkoj konferenciji za novinare sa švedskim kolegom Ulfom Kristerssonom u Stockholmu.

- Švedska također ispunjava sve zahtjeve za članstvo u NATO-u, dodala je.

Kristersson je rekao da se njegova zemlja nastavlja pridržavati trilateralnog sporazuma o pristupanju NATO-u koji su prošle godine potpisale Švedska, Finska i Turska.

- Zajedno smo krenuli na ovo putovanje i zajedno idemo putem prema članstvu, rekao je Kristersson misleći na napore Švedske i Finske da se pridruže vojnom savezu. bi turski parlament mogao ratificirati ugovor o pristupanju Finske ali ne i Švedske, iako su zajedno počele pristupni proces.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u nedjelju je prvi put dao do znanja da bi turski parlament mogao ratificirati ugovor o pristupanju Finske ali ne i Švedske, iako su zajedno počele pristupni proces.

Švedskoj zamjera da ne izručuje desetke osumnjičenih koje Ankara povezuje s kurdskim "terorističkim" skupinama i s neuspjelim pokušajem državnog udara 2016.

NATO: Većina Finaca u anketi za ulazak zemlje ne čekajući Švedsku


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u nedjelju je prvi put dao do znanja da bi turski parlament mogao ratificirati ugovor o pristupanju Finske, ali ne i Švedske, iako su zajedno počele pristupni proces.

Anketa instituta Taloustutkimus objavljena u finskom dnevniku Ilta-Sanomatu pokazuje da 53 posto ispitanika misli da Finska ne bi trebala "čekati Švedsku" ako njezin ratifikacijski proces za članstvo potraje dulje zbog, primjerice, protivljenja Turske.

Tek 28 posto misli da zemlja treba čekati Švedsku kako bi zajedno ušle u vojni savez, pokazuje anketa provedena među 1.021 Fincem između 30. siječnja i 1. veljače.

Okrenuvši leđa tradicionalnoj nesvrstanosti, dvije zemlje su u svibnju 2022. zajedno predale kandidaturu za članstvo u NATO-u kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Kandidaturu Švedske i Finske, koju trebaju odobriti sve zemlje članice Saveza, trenutno blokira Turska.

Potonja zamjera Švedskoj zbog toga što ne izručuje desetke osumnjičenih koje Ankara povezuje s kurdskim "terorističkim" skupinama i s neuspjelim pokušajem državnog udara 2016.

Odluka Stockholma da početkom mjeseca odobri prosvjed ispred zgrade turskog veleposlanstva u tome gradu, na kojemu je spaljen Kuran, razbjesnila je Ankaru koja je zaustavila pregovore, prethodno odgodivši trilateralni sastanak predviđen za početak veljače.

U nedjelju je predsjednik Recep Tayyip Erdogan prvi put natuknuo da bi Turska mogla odobriti finsku kandidaturu, ali ne i švedsku.

Finska je opetovala svoju želju da uđe zajedno sa Švedskom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!