19:42 / 25.03.2021.

Autor: A.M./Hina/HRT

Navaljni kaže da ga muče nespavanjem

Aleksej Navaljni

Aleksej Navaljni

Foto: Simonovsky District Court / Reuters

Ruski politički aktivist Aleksej Navaljni iz zatvora je na svojoj internetskoj stranici objavio da ga tamničari podvrgavaju mučenju, ne dopuštajući mu spavati. I zatvorskoj se upravi požalio da mu "čuvari uskraćuju spavanje i bude ga noću i po osam puta".

- Čuvari mi uskraćuju spavanje, radi se de facto o obliku mučenja, napisao je Aleksandar Navaljni.

U pismu zatvorskoj službi i glavnom državnom odvjetniku, Navaljni traži da mu se pruži medicinska njega, a i njegovi pristaše upozoravaju da mu se zdravstveno stanje iz dana u dan pogoršava.

Njegova odvjetnica Olga Mihajlova u četvrtak je izjavila da trpi "jake bolove" u leđima i desnoj nozi te da strahuje za njegovo "zdravlje i život".

Potvrdila je da mu je u javnoj bolnici napravljena pretraga magnetskom rezonancijom, no da još uvijek nije postavljena dijagnoza.

Za sada, dodala je, prima samo protuupalne lijekove i kreme.

Aleksej Navaljni je uhićen u siječnju čim se vratio u Moskvu nakon petomjesečnog liječenja u Njemačkoj zbog trovanja za koje optužuje Kremlj. Protiv njega je podignuto nekoliko optužnica koje smatra politički motiviranima.

U veljači je osuđen na dvije i pol godine zatvora zbog kaznenog djela prevare iz 2014., nakon čega je odveden u kaznionicu u Pokrovu, 100 kilometara od Moskve.

Uhićenje Navaljnog potaknulo je velike prosvjede u Rusiji, na koje su vlasti odgovorile s više od 11.000 uhićenja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!