19:21 / 06.04.2022.

Autor: Željko Raić/Dnevnik/HRT

Jeziva svjedočanstva o masakru civila, istok Ukrajine novi cilj Moskve

Ukrajinski vojnici u Buči

Ukrajinski vojnici u Buči

Foto: Alkis Konstantinidis / REUTERS

Ne prestaju borbe diljem Ukrajine. Ruske snage i dalje pokušavaju zauzeti istok i jugoistok te zemlje, do grada Odese. Ukrajinci pak vraćaju dijelove teritorija u regiji Herson. Buča, Irpinj, Gostomelj, Mariupolj - popis mjesta koja u očima svijeta postaju simbol ukrajinske patnje - sve je duži. I u Borodjanki u okolici Kijeva gotovo ništa nije ostalo nakon odlaska Rusa. Državna tužiteljica čak tvrdi da je ondje, kad je riječ o broju žrtava, situacija najteža.  

Ruska vojska nastavlja sa zacrtanim planovima osvajanja istoka i jugoistoka Ukrajine. Grad Mikolajiv na izravnom je putu kojim bi se trebala spojiti pobunjena regija Donbas i Odesa. Na meti je raketa, Rusi se očito ne usude krenuti u izravan napad tenkovima jer se boje gubitaka, tvrde branitelji.


- Od nedjelje ujutro pa do danas stalno nas gađaju raketama, samo ova poslovna zgrada triput je izravno pogođena. No svi smo bili na sigurnom, kaže stanovnik Mikolajiva.


No nisu svi bili te sreće, u javnost izlaze priče o tome što se događa kada ruska vojska napada, odnosno zauzme neko mjesto.


- U moju su kuću došli čak triput i stalno tražili oružje. Nudio sam im hranu, a oni su mi prijetili da će me ubiti. Sad mi je to smiješno, ali tada sam umirao od straha, kaže Oleksandr, stanovnik Brovarija.


Grad Homstel, u kojem je i aerodrom, nedavno je oslobođen. Ulaskom vojske i civilnih vlasti otkrivaju se zločini koje su počinili ruski vojnici.


- Nestalo je mnogo ljudi. Svakog dana, nažalost, nalazimo tijela u rijeci, u skladištima i napuštenim kućama, rekao je zamjenik gradonačelnika Hostomela.


Novo mjesto strašnog ruskog zločina u gradiću je Andrijivki u okolici Kijeva. Na terenu su posebne forenzičke snage ukrajinske policije, broj pronađenih tijela raste iz sata u sat. Preživjeli svjedoci malobrojni, jer je ruska vojska bila vrlo temeljita.


- Rusi su došli drugoga ožujka, i počeli su dovoditi zatvorenike. Oduzimali su im telefone, tukli ih, tako su i mene doveli u to skladište. Svakoga sata dovodili su nekog novog, izmučenog i pretučenog. Bili smo vezani, a zatim su počeli odvoditi ljude i više ih nisu vratili, rekao je Vasilij Maliuga, stanovnik Andrijivke.


U Buči isto tako istražitelji, surova istina izlazi na vidjelo, rijetki svjedoci i dalje u šoku.


- Bio sam vojnik, svašta sam vidio, ali ovako nešto nikada. Ne mogu razumjeti kako netko može počiniti takve zločine. Zašto ubijati nenaoružane civile?, rekao je Vladim Zaborilo, stanovnik Buče.


Ruska je vojska iza sebe ostavila i mnogo zamki, odnosno skrivenih mina.


- Čistimo cijeli grad od skrivenih mina, sve po redu, ovo su tipične ruske mine, to je njihov jasan potpis - sve je namijenjeno ubijanju civila i širenju panike, rekao je jedan pirotehničar.


Iz Moskve stižu vijesti o tome da se pregovori trebaju nastaviti, unatoč svim događajima na terenu.


- Ove monstruozne događaje iz Buče mora se istražiti, ali zaista neovisno istražiti, a ako u njima ne sudjeluje i ruska strana, tada istraga nije neovisna, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.


I Peking je reagirao - ovakve strašne slike ne smiju se nikada više vidjeti. 


- Izvještaj iz Buče duboko uznemiruje. Istina se mora saznati, a humanitarno pitanje ne smije se politizirati. Samo su činjenice važne, rekao je glasnogovornik kineskog MVP-a Zhao Lijian.


Tijekom redovite audijencije, papa Franjo dobio je neobičan dar - prljavu i zgužvanu ukrajinsku zastavu.


- Ovo je zastava došla iz rata, iz mučeničkog grada Buče, razmislimo, rekao je papa.


U dvorani su bila i djeca iz Ukrajine, koju je Sveti Otac posebno pozdravio te pozvao cijeli svijet da u toj zemlji ne dopusti nove strahote.


Upozoravamo na uznemirujuće snimke:

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!