Nedjeljom u 2: Bogoljub Lacmanović o rusko-ukrajinskoj krizi

13.02.2022.

14:42

Autor: Nedjeljom u 2/HTV/IMS

Bogoljub Lacmanović

Bogoljub Lacmanović

Foto: Nedjeljom u 2 / HRT

U HRT-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2" dugogodišnji dopisnik iz Moskve Bogoljub Lacmanović izrazio je nadu da do rata između Rusije i Ukrajine neće doći. No, kad bi do njega došlo, upozorava na teške posljedice za Europu. 

Kaže da je javnost svakodnevno bombardirana nagađanjima o početku rata.

- Riječ je o jednoj propagandnoj akciji gdje se pokušava ustvari sakriti ovo što Rusi traže od SAD-a i NATO-a, a to je da se riješi pitanje nacionalne sigurnosti Ruske Federacije. Tako da je ovo dimna zavjesa, ocjenjuje.

Na pitanje mogu li Rusi sa 100 tisuća vojnika osvojiti zemlju od 46 milijuna ljudi, kaže:

- Mislim da Rusi ne razmišljaju o ratu. Oni samo u ovom trenutku razmišljaju da, ako bi krenula Ukrajina na Donbas, u tom slučaju će ići zaštititi građane Rusije.

Ako Ukrajina i krene na Donbas, uvjeren je da Rusi neće jedan do dva dana odgovoriti - kako bi se vidjelo tko je prvi krenuo.

Ako se zatvore plinske pipe, najviše će stradati - kaže - zapadna Europa.

- Dvije najveće države u Europi, ili najutjecajnije, koje su i lokomotive razvoja u Europi, a to su Njemačka i Francuska, one nisu spremne na taj rat. Oni shvaćaju kakva je posljedica za Europu npr. samo da nestane plina. Da se zatvore pipe od plina, tko će stradati? Stradat će najviše zapadna Europa koja je industrijski i najrazvijenija - komentira.

Zadržalo se, dodaje, pogrešno shvaćanje da Rusi još uvijek žive samo od nafte i plina.

- Oni su zahvaljujući sankcijama koje su im uvedene, razvili svoju proizvodnju - poručuje.

Smatra da je rješenje Ukrajine federalna država koja će biti neutralna. 

Cijelu emisiju pogledajte na našoj platformi HRTi i na YouTube kanalu Hrvatske radiotelevizije.

Profil Bogoljuba Lacmanovića

Mnogi od nas su ga čitali ili slušali kao dopisnika iz Moskve tijekom više od dvadeset godina. Kao i mnogi drugi novinari, Bogoljub Lacmanović je želio biti glumac. Čak je i glumio u Studentskom eksperimentalnom kazalištu i upoznao Gavellu.

Ali bila su to vremena kada su automobili vozili glavnim zagrebačkim trgom, a mladi su slušali autoritete.

Otac je inzistirao da bude pravnik. Završio je, ali nije postao odvjetnik. Počeo se baviti, kako se to tada zvalo, društvenim radom - na Radio Zagrebu u emisiji Porodični semafor.

Lacmanović je zatim dobio stalni posao u Večernjem listu. Pratio je Tita do njegove smrti.

Nakon toga postaje dopisnik iz Moskve gdje je ostao do 2008. Intervjuirao je Gorbačova, Žirinovskog te mnoge druge poznate i nepoznate.

Prijatelji ga zovu Teki, kaže, još od školskih dana jer je u školu išao "samo s jednom tekicom".

- Ja nikako ne mogu prestati biti dopisnik, bavim se geopolitikom, pratim vijesti i čitam, a onda navečer i po noći pišem, kaže Lacmanović.

Pogledajte prilog Maje Sever:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!