Nekoliko ozlijeđenih u sukobima na Brdu hrama u Jeruzalemu

17.04.2022.

09:45

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Nekoliko ozlijeđenih u sukobima na Brdu hrama u Jeruzalemu

Nekoliko ozlijeđenih u sukobima na Brdu hrama u Jeruzalemu

Foto: Ammar Awad / REUTERS

Sukobi snaga sigurnosti i Palestinaca izbili su na Brdu hrama u Jeruzalemu, pri čemu je nekoliko Palestinaca ozlijeđeno, rekla je izraelska policija.

Stotine mladih Palestinaca na Brdu hrama izgradile su od željeznih šipki i kamenja prepreke kako bi onemogućile pristup svetištu.

Brdo hrama je treće najsvetije mjesto u islamu. Međutim, ono je također sveto i židovima jer su se tamo nekoć nalazila dva židovska hrama. Židovi trenutno slave pashu, a jedan od običaja jest hodočašće u Jeruzalem.

Brdo hrama nalazi se nedaleko od Bazilike Svetoga groba, gdje su kršćani slavili uskršnju misu jutros.

Palestinci su bacali kamenje u smjeru autobusa, koji su bili na putu do Starog grada Jeruzalema, i pritom ozlijedili nekoliko putnika, prema policiji. Dvoje osumnjičenih je uhićeno.

Više ljudi je ozlijeđeno u sukobima između Palestinaca i izraelskih snaga sigurnosti na Brdu hrama u petak.

Brdo hrama je pod muslimanskom upravom dok je Izrael odgovoran za sigurnost. Židovi smiju posjećivati to mjesto, no ne i moliti se tamo, prema sporazumu s muslimanskim vlastima.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu i Istočni Jeruzalem, pored drugih teritorija, u Šestodnevnom ratu 1967. godine. Palestinci polažu pravu na ta područja za svoju vlastitu državu, kojoj bi Istočno Jeruzalem bio glavni grad.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!