Nova mobilizacija - znak ruskog neuspjeha?

21.09.2022.

19:16

Autor: Miro Aščić, Željko Raić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Kremlj

Kremlj

Foto: Evgenia Novozhenina / PIXSELL

Bi li Putin radije riskirao nuklearni rat nego priznao poraz? Čini se da je spreman upotrijebiti "moderno oružje za uništenje" - ako teritorijalna cjelovitost njegove zemlje bude ugrožena. U ovoj fazi rata u Ukrajini i novi konkretni korak - odlučio je pokrenuti mobilizaciju 300 tisuća pričuvnika. 

Naciji se obratio dan nakon što su proruski separatisti najavili referendume o pridruživanju četiriju okupiranih ukrajinskih regija Rusiji - Luhanska, Donecka, Hersona i dijela Zaporižja. To se događa u svjetlu protuofenzive Kijeva koji je oslobodio velik teritorij na jugu i sjeveroistoku.

video thumb

Ruski prvi susjedi, vrlo pragmatični nakon što su čuli predsjednika Putina. Poučeni povijesnim iskustvom odmah su podignuli razinu spremnosti vojnih snaga za brz odgovor. Poljska od prvog dana agresije upozorava da je jedini način rješavanja krize - ruski vojni poraz.

- Rusija će i dalje širiti destrukciju i novim vojnim angažmanima pokušati oteti još koji dio ukrajinskog teritorija. To je ruski plan - anektirati što veći dio Ukrajine, a upravo to ne smijemo dopustiti, rekao je Mateusz Morawiecki, poljski premijer.

I doista, Europa ujedinjena u osudi novih ruskih najava. Retorika koja stiže iz Moskve prijetnja je svjetskoj civilizaciji i normalnom načinu života.

- Predsjednik Putin kocka se nuklearnim naoružanjem. To je opasna igra jer riječ je o terorističkoj prijetnji, a mi je ne prihvaćamo, rekao je Peter Stano, glasnogovornik Europske komisije.

Čelni ljudi Njemačke i Francuske oštri kao rijetko kad. Ruske prijetnje cijelome zapadnom svijetu, i to ne politička nego nuklearna, kap je koja je prelila čašu.

- To što vidimo u Ukrajini vraća nas u vrijeme imperijalizma i kolonijalizma. A mi to ne prihvaćamo, poručio je Emmanul Macron, francuski predsjednik.

- Putin će jedino zaustaviti svoje imperijalističke ambicije kada shvati da ne može pobijediti u ovom ratu. A dok to ne shvati, on će i dalje uništavati Ukrajinu, ali i svoju zemlju, rekao je Olaf Scholz, njemački kancelar.

Sholz također poručuje da je Putinovo proglašavanje djelomične mobilizacije priznavanje ruskog vojnog neuspjeha.

- To je iznimno opasna situacija. Natežem se i rječkam s onima koji su do jučer Putinu virili iz džepova sakoa, rekao je Zoran Milanović, predsjednik Republike.

Najveći ukrajinski sponzor u ratu protiv ruske agresije dosljedan u svojoj vanjskoj politici. Ukrajina se ima pravo braniti, a Rusija je agresor koji mora odgovorati pred međunarodnom zajednicom.

No ipak svjetska javnost nije toliko jedinstvena u reakcijama. Indija zasad mudro šuti, Kina suzdržana, a Turska pokušava i dalje biti presudan faktor u rješavanju problema.

- U ovom ratu nikada neće biti ni pobjednika ni gubitnika. Zato i dalje mislimo da trebamo diplomaciji dati priliku da rješi ovaj tragičan spor, rekao je Recep Tayyip Erdogan, turski predsjednik.

- Ostajemo pri svojim stajalištima da treba prekinuti sukob i putem dijaloga i pregovora pronaći rješenje koje će osigurati sigurnost i stabilnost u tom dijelu svijeta, rekao je Wang Wenbin, glasnogovornik kineskog MVP-a.

Putinovo obraćanje javnosti izazvalo je veliku zabrinutost i među gospodarstvenicima. No dobri poznavatelji njegova lika i djela uvjeravaju da je riječ o velikom blefu.

- Kao prvo, Putin nema dovoljno modernog oružja da naoruža sve te ljude, drugo, ne može ih tako brzo obučiti za ratna djelovanja, i treće, nema više dovoljno kvalitetnog zapovjednog kadra. Sve je to potez očajnika, rekao je Dmitriy Oreshkin, ruski analitičar u egzilu.

Bio to potez očajnika ili ne, međunarodna zajednica - čini se - ovaj put ozbiljno shvaća prijetnje iz Moskve.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!