Nova varijanta koronavirusa u sve više zemalja

19:19 / 28.11.2021.

Autor: Sanja Gvozdanović/Dnevnik/IMS/HRT

Nova varijanta koronavirusa - omikron

Nova varijanta koronavirusa - omikron

Foto: Thomas Ragina / SHUTTERSTOCK

Nakon što je prije nekoliko dana otkrivena u Južnoafričkoj Republici, nova varijanta koronavirusa pojavljuje se u sve više zemalja diljem svijeta. Budući da je riječ o varijanti koja je zaraznija i brže se širi, uvode se nove, strože mjere. Omikron ima 32 mutacije na šiljastom proteinu koji posreduje pri ulasku u stanicu. Od toga se čak deset mutacija nalazi na tijelu proteina kojim se on veže za stanični receptor. Diljem svijeta ubrzano se provode laboratorijska istraživanja.


Nizozemska danas potvrđuje dosad najveći broj zaraženih južnoafričkom varijantom u Europi. 

Hugo de Jonge, nizozemski ministar zdravstva, rekao je da trenutačno, od 61 zaraženog putnika koji je u petak stigao iz Južnoafričke Republike, 13 ima omikron-varijantu.  

Olivier Veran, francuski ministar zdravstva, kaže da je pitanje sati kada će ova varijanta biti otkrivena u Francuskoj. 

Omikron-varijanta koronavirusa već kruži Belgijom, potvrđena je u Italiji, Njemačkoj.

Mnoge zemlje diljem svijeta uvode nova ograničenja kako bi pokušale spriječiti širenje zaraze. 

- Zahtijevamo da se svi, bez obzira na to odakle iz inozemstva dolaze, samoizoliraju dok ne dobiju negativan rezultat PCR testa. Svatko tko je bio u bliskom kontaktu s osobom za koju se sumnja da je zaražena novom varijantom, mora u samoizolaciju na 10 dana, rekao je Sajid Javid, ministar zdravstva Ujedinjenog Kraljevstva.

U nametanju strogih mjera za putnike iz inozemstva Izrael je otišao najdalje pa u ponoć na 14 dana zatvara granicu za sve strance. U zemlji je potvrđen jedan slučaj zaraze omikron-varijantom. 

Naftali Bennett, predsjednik vlade Države Izrael, ustvrdio je da se mjere na granicama moraju pooštriti kako bi unutar zemlje sve ostalo otvoreno. 

- To nije lak korak, privremen je i nužan, rekao je.

Nova varijanta uvelike se razlikuje od originalnog koronavirusa otkrivenog u Wuhanu. S obzirom na relativno kratko vrijeme otkako se pojavila, još nije posve jasno koliku opasnost predstavlja. 

- Prerano je donositi zaključke koliko je varijanta štetna i zarazna, hoće li izazvati ozbiljne simptome i je li potreban ciljani razvoj cjepiva, objašnjava Zhong Nanshan, direktor kineskog Nacionalnog centra za klinička istraživanja respiratornih bolesti.

- Ako moramo napraviti posve novo cjepivo, ono može biti dostupno u velikim količinama najranije početkom iduće godine, najavljuje Paul Burton iz Moderne.

Prema iskustvima iz Južnoafričke Republike, oboljeli su većinom mladi, bolest je uglavnom blaga, prisutna je bol u tijelu i umor.

U svijetu je utrošeno gotovo 8 milijardi doza cjepiva, no sada se mnogo govori o tome može li omikron-varijanta zaobići zaštitu koju imaju cijepljeni ili oni koji su preboljeli COVID.

- Laboratorijska istraživanja ubrzano se provode, ali moramo biti strpljivi i vidjeti što će se dogoditi u stvarnom okruženju. Cijepljenje booster dozom i dalje je važno, ono daje zaštitu, poručuje imunolog Leif Erik Sander iz Sveučilišne bolnice Charité u Berlinu.

Iako se malo zna, južnoafrička varijanta smatra se potencijalno opasnijom jer ima gotovo dvostruko više mutacija od delta-varijante koja je i danas odgovorna za znatan porast broja novozaraženih i gotovo svaki slučaj zaraze koronavirusom. 

WHO: Ostavite granice otvorenima

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je države da "ostave granice otvorenima" iako su mnoge ukinule letove prema zemljama juga Afrike zbog širenja omikrona, nove varijante koronavirusa.

- WHO stoji uz afričke zemlje i poziva da granice ostanu otvorene, stoji u priopćenju koje je objavila organizacija. Poziva države da odaberu "znanstveni pristup" temeljen na "procjeni rizika".

Ključno je da zemlje koje su transparentne u objavi podataka dobiju podršku, to je jedini način na koji ćemo osigurati da na vrijeme dobijemo važne podatke, navodi WHO.

Maroko prekida sve letove iz cijelog svijeta zbog omikrona

Maroko je objavio da od ponedjeljka prekida sve letove u dolasku iz cijeloga svijeta u trajanju dva tjedna zbog omikrona, nove varijante covida-19 koja je ocijenjena zabrinjavajućom. Privremena zabrana stupa na snagu u ponedjeljak i trajat će dva tjedna, objavila je marokanska novinska agencija MAP citirajući zdravstveni odbor. Odluka je odgovor na "brzo širenje" omikrona, posebno u Europi i Africi, obrazlaže zdravstveno tijelo Kraljevine Maroko. Dodaje da će stanje redovito procjenjivati kako bi izmijenilo mjere bude li potrebno.

Zdravstveno stanje vezao za pandemiju koronavirusa poboljšalo se u Maroku kojemu je turizam kjučna gospodarska grana što je omogućilo početkom studenoga ukidanje noćnog policijskog sata koji je je bio na snazi dva mjeseca, navodi agencija France presse. Vlasti su 21. listopada uvele covid potvrdu obveznu za sve javne prostore i planiraju cijepiti 80 posto od svojih 37,70 milijuna stanovnika. Do sada je objema dozama cijepljeno 22,63 milijuna Marokanaca, a trećom 1,64 milijun.

Brojne vlade brzo su reagirale na pojavu nove varijante koronavirusa s velikim brojem mutacija kako bi spriječile masovnije širenje zaraze, javlja u nedjelju AFP i dodaje da je Australija već zabilježila prve slučajeve južnoafričke varijante te da je Izrael zatvorio granice za strane državljane.

Nekoliko zemalja je već najavilo da će ograničiti putovanja iz JAR-a, uključujući Veliku Britaniju, SAD, Nizozemsku, Katar i Kuvajt, a najstrože mjere uvodi Izrael koji je najavio zatvaranje granice za sve strance.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!