Povijesni sastanak Bidena i Putina: "U nuklearnom ratu nema pobjednika"

16.06.2021.

12:46

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT/Hina

Biden i Putin

Biden i Putin

Foto: Kevin Lamarque / Reuters

Američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin u zajedničkoj izjavi nakon sastanka u Ženevi u srijedu potvrdili su predanost kontroli nuklearnog naoružanja i smanjenju prijetnje.


- Nedavno produljenje ugovora Novi START pokazuje našu predanost kontroli nuklearnog oružja. Danas ponovno potvrđujemo načelo da se u nuklearnom ratu ne može pobijediti i da se on nikada ne smije voditi, navodi se.

- Sjedinjene Države i Rusija počet će cjelovit Dijalog o strateškoj stabilnosti kako bi se postavili temelji za buduću kontrolu naoružanja i mjere za smanjenje prijetnje, navodi se u izjavi.

- Biden i Putin "pokazali su da čak i u razdobljima napetosti mogu napredovati prema zajedničkom cilju osiguravanja predvidljivosti u strateškoj sferi, smanjiti opasnost od oružanih sukoba i smanjiti prijetnju nuklearnog rata", stoji u izjavi prihvaćenoj na prvom sastanku čelnika dviju sila otkako je Joe Biden ušao u Bijelu kuću.

Dvije konferencije za medije

Samit u vili La Grande u Ženevi trajao je manje od četiri sata, znatno kraće nego što su to Bidenovi savjetnici očekivali.

Odluka o dvije odvojene konferencije za novinare značila je da ništa nije ostalo od srdačnosti koja je pratila susret Putina i bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa 2018.

- Čak nije bilo ni zajedničkog ručka, ističe Reuters.

Prvi se novinarima obratio 68-godišnji Putin, koji je kazao da je sastanak bio konstruktivan i bez animoziteta te da je pokazao želju obojice da shvate jedan drugoga.

- Složili smo se da će se veleposlanici naših zemalja vratiti na svoja mjesta, rekao je Putin na konferenciji za novinare.

Kontrola naoružanja

Datum još nije utvrđen, rekao je, ali je sastanak bio "konstruktivan".


Agencija Ifax je, pozivajući se na Kremlj, objavila da je dvojac prihvatio zajedničku deklaraciju o strateškoj nuklearnoj stabilnosti. U njoj, kako prenosi Tass, stoji da se nuklearni rat ne bi smio nikada pokrenuti.

Također je rekao da će Moskva i Washington početi razgovore o mogućim promjenama nedavno produljenog sporazuma o kontroli naoružanja Novi START, dodajući da dvije zemlje snose odgovornost za nuklearnu stratešku stabilnost.

Kontrola naoružanja jedna je od stvari gdje je, unatrag gledajući, napredak bio moguć bez obzira na neka veća razmimoilaženja. Dvije su zemlje u veljači produljile ugovor Novi START na pet godina.

Prema ugovoru, SAD i Rusija smiju imati po 1550 strateških nuklearnih bojnih glava, za 30 posto manje u odnosu na maksimum utvrđen 2002. Novi START ograničava broj lansera i teških bombardera na 800.

Komentirajući optužbe da je ruska diplomacija nepredvidljiva, Putin je rekao da su potezi SAD-a u izlasku iz sporazuma o naoružanju bili nepredvidljivi.

KAKO SE RAZVIJALA SITUACIJA DANAS: 

U središnji Dnevnik HTV-a javio se naš reporter Dragan Nikolić

- Dogovoren je povratak ambasadora u Washington i Moskvu, tu je i suradnja po pitanju kibernetičkih napada i ugroze. Na tragu onoga što je Biden promovirao, to je predvidljiva i stabilna Rusija i kontrola naoružanja. Možda je i prehrabro reći, ali možda su tu i skorašnji razgovori o nekom novom START-u, o ugovoru o kontroli strateškog nuklearnog naoružanja. Putinova "presica" trajala je 55 minuta, bila je to ženevska inačica njegovog godišnjeg obraćanja novinarima, sijao je zadovoljstvom. Dao je do znanja da je ruska strana dala iscrpnu dokumentaciju o kibernetičkim napadima iz Rusije na SAD, a da oni nisu recipročno uzvratili. Nije izrijekom spomenuo ime Alekseja Navaljnog, rekao je da je taj pojedinac višestruko prekršio zakone, da je znao što ga čeka i da je sam izrežirao svoje uhićenje. Kritizirao je američki zakon o oružju. Nije bilo možda neprijateljstava, ali bilo je nepovjerenja, Amerikanci su sami donijeli svoju vodu. Na samom početku samita dogodio se novinarski incident. Dio američkih novinara nije imao potrebnu razinu akreditacija za ulazak u prostoriju s oba predsjednika i delegacijama. Među njima je bila i američka novinarka koja je optužila FSB da su njihovi agenti bili prerušeni u osiguranje i zapriječili joj obavljanje posla. Ruski su se novinari nakon završenog samita bavili time da su na konferenciju za novinare mogli doći svi koji su htjeli, a Biden će se na svojoj obratiti samo američkim novinarima. 

video thumb

STARIJE:


  Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u srijedu u Ženevi da je njegov prvi sastanak s američkim kolegom Joeom Bidenom bio "konstruktivan" te su se dogovorili vratiti veleposlanike i provesti konzultacije o kibernetičkim napadima.

Završio je sastanak Joea Bidena i Vladimira Putina. 

➡ Započela je druga runda razgovora u Ženevi između ruskog predsjednika Vladimira Putina i američkog predsjednika Joea Bidena, rekao je glasnogovornik Kremlja, dok se nastavlja prvi samit dvojice čelnika otkad je Biden preuzeo dužnost predsjednika. 

➡ Dvojica vođa održat će zasebne konferencije za medije, sudeći prema najavama. 

- Cilj Bidena je da se odnosi smire kako bi se mogao fokusirati na domaće probleme ili na odnose s Kinom. Nisam siguran što bi zajednička konferencija za medije donijela nešto, rekao je Richard Haass, savjetnik za vanjske poslove predsjednika SAD-a Joea Bidena. 

➡ Prva runda razgovora u užem sastavu između ruskog predsjednika Vladimira Putina i američkog predsjednika Joea Bidena završena je nakon gotovo dva sata, izvijestila je novinska agencija TASS citirajući glasnogovornika Kremlja, Dmitrija Peskova.


➡ Na početku susreta predsjednicima su se pridružili njihovi najviši diplomati, američki državni tajnik Antony Blinken i ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov. Uoči summita Putin je zahvalio Bidenu na inicijativi za sastanak.

- SAD i Rusija akumulirali su mnogo tema koje zahtijevaju sastanak na najvišoj razini. Nadam se da će naš sastanak biti produktivan, kazao je Putin. Biden je predložio da rade na temama od zajedničkog interesa, prenosi CNN.

Galerija
Sastali se Biden i Putin , Foto: Alexander Natruskin/REUTERS
Joe Biden i Vladimir Putin , Foto: Kevin Lamarque/REUTERSJoe Biden i Vladimir Putin , Foto: Kevin Lamarque/REUTERSJoe Biden i Vladimir Putin , Foto: Saul Loeb/REUTERSVladimir Putin i Joe Biden , Foto: Kevin Lamarque/REUTERS

➡ Od ovoga sastanka ne treba očekivati nikakve velike pomake, kazao je novinar HTV-a Dragan Nikolić izvještavajući iz Ženeve. 

- Putin je to nekoliko puta rekao, pa i njegov ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov uoči ovoga summita. Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost, koji je u Ženevi radio s ruskim pandanom na pripremi ovoga sastanka, kazao je da je dobro naći se izravno s Putinom jer se na taj način najbolje može shvatiti koji su planovi i namjere Rusije u budućnosti, ali da ne treba očekivati nikakve tektonske pomake, kazao je Nikolić i podsjetio da je Putin jedan od posljednjih svjetskih čelnika koji je čestitao Bidenu na pobjedi. Ovo je peti američki predsjednik s kojim se Putin susreće. Sa svima prethodnima uspostavio je "neku vrstu kemije".

➡ Očekuje se da će summit trajati oko pet sati.

- U ruskoj delegaciji je šef združenog stožera ruske vojske general Valery Gerasimov, a njegova američkog pandana danas nema u Ženevi. Na zahtjev američke strane, susret dvojice lidera neće biti "jedan na jedan". Uz Bidena će cijelo vrijeme biti američki državni tajnik Antony Blinken. Neće biti ni zajedničkog ručka ni večere, a ni zajedničke konferencije za novinare, također na američki zahtjev. Biden je u Ženevi od jučer, doznaje HTV-ov novinar Dragan Nikolić.


➡ Rusija želi što više od ovoga susreta, a Amerika želi postići predvidljivo, siguran i stabilan odnos s Rusijom. Putin je nedavno u govoru nacije SAD označio zlim tigrom iz Kiplingove "Knjige o džungli", a zapadne države "šakalima" koji rade na tome da zadovolje tog tigra. S druge strane, Biden je ne tako davno u televizijskom intervjuu Putina označio ubojicom. Rekao je da je autoritarni vladar. Jučer je, dan uoči summita, rekao da je riječ o čvrstom i poštovanja vrijednom protivniku. Teme razgovora bit će strateška sigurnost, kontrola naoružanja. Usto, bit će riječi i o navodnim kibernetičkim napadima, onome za što SAD optužuje Rusiju. Posljednji slučajevi bili su napadi na najveći američki naftovod i velike tvorničke pogone za preradu mesa. Pitanje ljudskih prava, slučaj Aleksej Navaljni, Ukrajina i klimatske promjene također su teme razgovora.

Ženeva je gotovo pod opsadom 3.500 pripadnika policije i vojske. Na ulicama grada je oko trećinu stanovnika manje jer su gradske vlasti pozvale da svi koji to mogu, rade od kuće. Uz Ženevsko jezero toliko je metalnih pregrada da su ih morali i posuditi iz susjedne Francuske, dodao je novinar Nikolić. 

- Bit će to danas vrlo težak razgovor. Na dnevnom redu mnogo je pitanja. U američko-ruskim odnosima ta su pitanja u osnovi problematična. Riječ je o strateškoj stabilnosti i cijelom nizu bilateralnih tema. Kako se kaže, stvorio se velik nered koji treba raščistiti, rekao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik predsjednika Ruske Federacije.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!