09:37 / 08.02.2022.

Autor: Hina/HRT

Novorođenčad majki cijepljenih mRNA cjepivom ima antitijela na koronavirus

Ilustracija

Ilustracija

Foto: KieferPix / Shutterstock

Veća je vjerojatnost da šestomjesečne bebe majki cijepljenih protiv COVID-a tijekom trudnoće razviju antitijela na koronavirus u krvi u odnosu na bebe necijepljenih majki koje su u trudnoći bile zaražene ovim virusom, pokazala je manja studija.

Rezultate istraživanja znanstvenici su objavili u ponedjeljak u časopisu JAMA.


Pojasnili su da se radi o 28 šestomjesečnih beba majki cijepljenih dvjema dozama mRNA cjepiva u razdoblju od 20. do 32. tjedna trudnoće, kada je prijenos majčinih antitijela na fetus preko posteljice najveći, i 12 beba iste dobi čije su majke bile zaražene koronavirusom u istome razdoblju.


U 57 posto novorođenčadi cijepljenih trudnica otkrili su detektivne razine imunoglobulina G (IgG), najčešćeg antitijela u krvi, a u dojenčadi necijepljenih trudnica koje su se u trudnoći zarazile koronavirusom samo 8 posto imunoglobulina G. 


Nejasno je kolika je razina antitijela potrebna da bi pojedinca zaštitila od infekcije, a antitijela nisu jedini obrambeni mehanizam tijela.


No "mnogi zainteresirani za ove podatke, od roditelja do pedijatara, željeli bi znati koliko dugo majčina antitijela ostaju u organizmu dojenčadi nakon cijepljenja trudnice. Sada na to imamo djelomičan odgovor", rekla je dr. Andrea Edlow iz Opće bolnice Massachusetts u Bostonu.


- Nadamo se da će ovi naši nalazi biti dodatan poticaj trudnicama da se cijepe, kazala je dr. Edlow.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!