Moguća nova optužnica protiv Hrvata u Zambiji, ročište sutra, ministar zabrinut

08.02.2023.

Zadnja izmjena 14:18

Autor: Hina/HRT/A.S.

Moguće je ponovno pokretanje optužnice protiv Hrvata u Zambiji

Moguće je ponovno pokretanje optužnice protiv Hrvata u Zambiji

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

- Postoji mogućnost ponovnog pokretanja optužnice protiv Hrvata u Zambiji s obzirom na to da sud u Ndoli optužnicu za pokušaj trgovanja djecom nije odbacio, nego je, najvjerojatnije, povučena, izjavila je odvjetnica jednog od četiri uhićena para Sandra Marković. Iz MVEP-a poručuju kako nemaju nikakvih informacija o novim dokazima te da treba čekati prvo ročište na sudu. Prema riječima ministra Ivana Malenice, ono bi se trebalo održati sutra. 

Zašto su opet uhićeni?


Sud u zambijskom gradu Ndoli prije dva je dana naložio da osmero hrvatskih državljana osumnjičenih za pokušaj trgovanja djecom u roku od 48 sati napusti zemlju.


Međutim, četiri para ponovno su uhićena u zračnoj luci u Ndoli uoči leta za Hrvatsku.


Iako je prva informacija bila da je sud odbacio optužnicu, činjenica da su ponovno uhićeni navodi na zaključak da to nije sasvim točno, već je vjerojatnije da je tužiteljstvo povuklo optužnicu, što znači da je ponovno može i podignuti.


- Nemoguće je nama ulaziti u zambijsko pravo, možemo ga samo komparirati s našim. Pretpostavljamo da je optužnica povučena, da je postupak prekinut, no zato postoji mogućnost ponovnog pokretanja. Niti smo službeno vidjeli neku odluku niti znamo zambijsko pravo, čekamo odgovor kolege odvjetnika iz Zambije da vidimo što se dogodilo i što se događa. Ne znam ni u kojem su statusu, naš veleposlanik ide tamo i čekamo odgovore, rekla je za Hinu odvjetnica Sandra Marković.


Anonimna prijava?


Odvjetnica dodaje da nema ni službenu potvrdu stoji li iz ponovnog uhićenja anonimna prijava hrvatskog državljanina ili pojavljivanje ključnog svjedoka tužiteljstva. 

- Šaljemo upite na sve strane, jako je teško komunicirati s tamošnjim institucijama. Dok čekamo službenu obavijest o tome što se dogodilo, slušamo preko medija razne konstrukcije, rekla je Marković.

A upravo se o mogućoj anonimnoj prijavi hrvatskog državljanina danas se najviše raspravljalo.

- Ako su još nakon toga te tzv. suverenističke stranke išle građane RH koji su pušteni da odu u RH ponovno prijaviti da bi bili u pritvoru u Zambiji, neka se samoukinu, rekla je Sandra Benčić, Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka.

- Dakle, je li netko od desnih političkih opcija prijavio, možda bi to trebali pitat ne znam, lijeve političke opcije ili političkog centra, dakle špekulacije, dodao je Marin Miletić, saborski zastupnik Mosta.

Sutra novo ročište


- Nastavljamo brigu za njih diplomatskim putem. Koliko ja imam informacije, na ročištima koja su se održavala zadnjih desetak, petnaest dana u Zambiji nije se otvaralo pitanje valjanosti njihovih dokumenata ili pitanje legalnosti samih isprava. Ti dokumenti su izdani prema proceduri u Hrvatskoj koja je važeća. Osim za hrvatske državljane, nastavljamo brigu i za djecu koja se nalaze u Zambiji, poručio je ministar pravosuđa Ivan Malenica.

Dodao je kako imaju informacije da bi se ročište trebalo održati sutra. Cijelu situaciju ocijenio je "čudnom", s obzirom na to da su osobe "puštene, određeno im je 48 sati da napuste državu, a nakon što su prošle graničnu kontrolu, imigracija ih je ponovno zaustavila zbog istih optužbi i vraćene su u pritvor". Ističe da je veleposlanik Cicvarić na putu prema Zambiji, a na upit je li točno da je prijava protiv Hrvata u Zambiji stigla upravo iz Hrvatske, kaže da tu informaciju nema i da je ne može potvrditi.

Ponovio je da u zambijskom zakonu imaju odredbu da se "nakon povlačenja optužbe može ponovno podignuti optužba" te da misli da se u ovom slučaju upravo to i dogodilo.

- Čudno da su pušteni i da im je određen rok od 48 sati da napuste državu pa su onda ponovno uhićeni. To je svakako čudno, rekao je Malenica.

- S obzirom na to da se radi o hrvatskim državljanima, mene ova situacija zabrinjava, dodao je ministar i istaknuo da se Hrvatska maksimalno angažirala na ovom slučaju i da je u komunikaciji sa zambijskim ministrima vanjskih poslova i pravosuđa te da je angažirano i stalno predstavništvo EU-a u toj zemlji.

Ponovio je da Hrvatska pokušava na sve moguće načine pomoći hrvatskim državljanima.

Na pitanje o pokretanju istrage u Hrvatskoj oko izdavanja dokumenata, Malenica je odgovorio da nema informacije o istrazi.

- To je pitanje za DORH, rekao je. 

Nema informacija o novim dokazima


Nakon sjednice Vlade državna tajnica Andreja Metelko-Zgombić komentirala je slučaj osmero hrvatskih državljana, koji su ponovno privedeni u Zambiji.


- Naši državljani nisu bili oslobođeni optužbi, nego je postupak bio obustavljen, a optužba povučena. To znači da sud nije odlučio jesu li oni krivi ili nisu. Uvijek postoji mogućnost da se, kad nemamo pravomoćnu sudsku odluku, postupak ponovno pokrene, rekla je Metelko-Zgombić.


Dodala je da su "u Ministarstvu bili zapanjeni takvom odlukom i promjenom stava u tako kratkom roku", što su i prenijeli zambijskoj strani diplomatskim putem. Dodala je kako nemaju nikakve informacije o nekim novim dokazima.


- Kad je riječ o samom postupku, moramo čekati prvo ročište na kojemu će tužitelj predstaviti optužnicu i objaviti neke nove dokaze koji su ga potaknuli da je ponovno aktivira, zaključila je državna tajnica.

Plenković: Nastavak pomoći i u novim okolnostima


Ponovno pritvaranje osmero hrvatskih državljana posvojitelja komentirao je na sjednici Vlade i premijer Andrej Plenković.


- To je vrlo neobična situacija, ali je moguća po propisima u Zambiji. Mi ćemo i dalje s našim konzularnim i diplomatskim predstavnicima pomagati našim državljanima i pružati im konzularnu i diplomatsku zaštitu. Nastojat ćemo vidjeti na koji im se način u ovim novim okolnostima može pomoći, poručio je premijer.

Podsjetimo, uhićeni hrvatski državljani u Zambiji su od sredine prosinca, kada su prvi put uhićeni. Tužiteljstvo ih je teretilo da su krivotvorili dokumente četvero djece iz Demokratske Republike Kongo koju su posvojili i namjeravali povesti u Hrvatsku. Nakon mjesec i pol u zatvoru, pušteni su da se brane sa slobode s obzirom na to da su ispunili tražene uvjete: jamčevina od 20 tisuća zambijskih kvača po osobi, pisano jamstvo od strane 16 zambijskih državljana te regulirani boravak u Zambiji.  

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!