Oštra zima ne zaustavlja žestoke borbe u Ukrajini

03.12.2022.

19:25

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/IMS/HRT

U blizini Bakhmuta u Ukrajini

U blizini Bakhmuta u Ukrajini

Foto: Leah Millis / REUTERS

Ni početak oštre zime nije zaustavio žestoke borbe u Ukrajini. Najkrvavija bitka vodi se za grad Bahmut, u regiji Doneck, koji Rusi pokušavaju opkoliti sa sjevera i juga. Istodobno, ruske su snage nastavile sa žestokim granatiranjima Hersona, grada na jugu koji su nedavno napustile, ali sada ga očito žele sravniti sa zemljom i natjerati civile u bijeg.


Glasni pucnji prekidaju jake nalete zimskog hladnog vjetra, dok ukrajinski vojnici ispaljuju granatu za granatom. Cilj samohodnih haubica u blizini grada Bahmuta u Doneckoj oblasti ruski su položaji. Bez obzira na ledeni stisak zime, borbe se vode nesmanjenom snagom na istoku i jugu Ukrajine.

Ruske snage više su puta pokušale zauzeti Bahmut, koji se nalazi na glavnoj cesti koja vodi prema gradovima Sloviansk i Kramatorsk, u industrijskoj regiji Donbas, koju Moskva tek treba u potpunosti zauzeti.

S pojačavanjem hladnoća, zapadne zemlje nastoje povećati pomoć Ukrajini kako bi izdržala ruske raketne i bespilotne napade.

Snijeg ne prekida istovar američke vojne opreme u poljskoj luci Gdyna.

- Dakle, imamo tenkove, Bradleye, koji nose pješačke odrede. Imamo Paladine koji su terensko topništvo za motorizirane formacije, a zatim imamo niz drugih vozila koja omogućuju izvođenje naših operacija, rekao je pukovnik Bryan Harris, zapovjednik borbene skupine 2. oklopne brigade vojske SAD-a.

video thumb

Traje iseljavanje civila na sigurnije u Hersonu, koji je vraćen pod ukrajinski nadzor sredinom studenog. Grad i drugi dijelovi te regije stalna su meta ruskih napada. Samo u posljednja 24 sata tri su osobe poginule, sedam ih je ranjeno.

Ruski, pak, izvori navode troje poginulih u Donecku, u napadu ukrajinskih snaga na istoku zemlje.

- Na području južnog Donecka neprijatelj je pokušao izvršiti protunapad u blizini naselja Sladkoye, Ševčenka i Novomajorske Narodne Republike Doneck. Napadi jurišne avijacije i topnička vatra zaustavili su postrojbe ukrajinskih oružanih snaga i odbacili ih na prvobitne položaje, izjavio je Igor Konašenkov, glasnogovornik ministarstva obrane Ruske Federacije.

Najnovije satelitske snimke pokazuju da Rusija konsolidira svoju vojnu prisutnost u osvojenom lučkom gradu Mariupolju izgradnjom velike vojne baze. Novo naselje u obliku slova U nalazi se u blizini središta grada. Na krovu se vidi crveno-bijelo-plava zvijezda ruske vojske s natpisom: "Za narod Mariupolja".

Snimke gradskog groblja pokazuju njegovo proširenje. Ruske su snage, navodno, posljednjih mjeseci uklanjale tijela mrtvih iz uništenih zgrada i pokapale ih . Analiza snimaka pokazuju da je iskopano 1.500 novih grobova.

Ruska je vojska držala grad pod opsadom gotovo tri mjeseca, a stalna artiljerijska paljba ostavila je veći dio grada u ruševinama. Ukrajinski dužnosnici procijenili su da je oko 25 tisuća civila ubijeno u napadima. Ujedinjeni narodi potvrđuju smrt 1.348 civila, ali se i ograđuju izjavom da je pravi broj žrtava "vjerojatno za tisuće veći".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!