Zemlje Balkana koje čekaju ulazak u EU postaju mini Schengen

29.07.2021.

20:31

Autor: Danko Družijanić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Mini Schengen

Mini Schengen

Foto: Danko Družijanić / HRT

Regija jugoistočne Europe - zemlje koje čekaju ulazak u Europsku uniju postaju mini Schengen, zona slobodne međusobne trgovine. Na osnivanju u Skoplju dobili su i službeni naziv: Open Balkan ili Otvoreni Balkan. Samo udruživanje trebalo bi donijeti povećanje BDP-a ove zone od 2 i pol posto.


video thumb

- Došao je taj trenutak da Balkan shvati kako ekonomska suradnja te stvaranje dinamične i vitalne regionalne ekonomske robe jest naša zajednička želja i ambicija. I želim vas uvjeriti kako nas trojica; predsjednik Vučić, premijer Rama i ja imamo političku volju za potpunu predanost osiguravanju svih uvjeta koje mogu ponuditi vlade triju država za učinkovitu regionalnu suradnju, izjavio je Zoran Zaev, premijer Sjeverne Makedonije.

Lideri triju zemalja osnivača uputili su i kritike briselskoj administraciji zbog usporavanja procesa širenja EU-a na jugoistok. Ipak, većina poruka vezana je za budućnost ovog projekta.

- Dovoljno je vidjeti ovaj skup kako bi se shvatila vrijednost i važnost ove inicijative. Ovdje su okupljeni poduzetnici, oni koji kreiraju radna mjesta i žele ići naprijed. Jasno je da je upravo njima nužna ova inicijativa, i to ne samo za danas, nego i za budućnost, naglasio je Edi Rama, premijer Albanije.

BDP triju država je oko 75 milijardi eura, što je manje od Slovačke, primjerice. Tri sporazuma odmah se potpisuju, prvi o pojednostavnjivanju protoka robe i usluga između zemalja nove zone.

- Drugi sporazum je zajednička prevencija, zajedničko djelovanje, zajednička akcija, pomoć i podrška prilikom različitih prirodnih katastrofa, prirodnih nepogoda. I treće je da pokušamo doći u fazu da ukinemo radne dozvole u potpunosti, odnosno da napravimo slobodno tržište rada na teritoriji naše tri zemlje, kazao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Ovo bi trebalo biti dovršeno do kraja godine. Od prvoga siječnja 2023-e prestale bi de facto postojati granice za robu između triju država. 

Udruživanje, koje bi trebalo obuhvatiti i Crnu Goru te Bosnu i Hercegovinu ali, mali su izgledi, i Kosovo, trebalo bi u sklopu Berlinskog procesa biti dovršeno do 2024-e.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!