Otvoreno o NATO sankcijama Rusiji i potpori Ukrajini

28.06.2022.

22:02

Autor: Otvoreno/IMS/I.Z./HRT

Gostovanje u emisiji

Gostovanje u emisiji

Foto: Otvoreno / HRT

U Njemačkoj je završio sastanak G7, a u Španjolskoj počinje NATO-ov summit. Članice G7 potvrdile su svoje jedinstvo i slogu vezano za jačanje pritiska na Rusiju zbog rata u Ukrajini, zbog kojeg su, kako tvrde, naglo porasle cijene energenata i hrane u cijelom svijetu. Ukrajini će nastaviti pružati vojnu, financijsku, humanitarnu i diplomatsku pomoć "onoliko dugo koliko bude potrebno". O jačanju pomoći Ukrajini razgovarat će se i na summitu NATO-a. Gavni tajnik NATO-a već je najavio da će Savez povećati broj vojnika u visokoj pripravnosti na više od tristo tisuća - najviše od hladnog rata. 

Vinković: Summit u Madridu nije mogao bolje početi

Vanjskopolitički komentator HRT-a Tihomir Vinković kazao je u HTV-ovoj emisiji "Otvoreno" kako je Turska podržala učlanjenje Finske i Švedske u NATO.

Podsjetimo, Turska je ulagala veto, jer se nije slagala s određenim zakonima i postupanjem, prije svega u Švedskoj, ali i u Finskoj, što se tiče, kako oni to zovu, terorističkih skupina, odnosno pojedincima, teroristima.

Između Turske, Švedske i Finske potpisana je zajednička izjave, te bi sada NATO trebao uputiti pozivnicu Švedskoj i Finskoj za članstvo, nakon toga slijedi proces ratifikacije u parlamentima država članica, ali za glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga summit nije mogao bolje početi. 

Cvrtila: Siguran sam da je Turska nešto dobila

Dekan Sveučilišta Vern Vlatko Cvrtila istaknuo je kako se ovakav rasplet mogao očekivati.

- Bilo je za očekivati da će Turska insistirati na nekim svojim stavovima. Treba vidjeti sadržaj ove deklaracije koju su oni potpisali. Dakle, to je negdje na sredini između onoga što je Turska tražila i onoga što su Švedska i Finska mogla dati. Vjerojatno je u pozadini bilo jako puno drugih diplomatskih pritisaka, odnosno pregovora. Ja sam siguran da je Turska nešto dobila, zato je krenula u ovu akciju, poručio je Cvrtila. 

Ogorec: NATO će imati veće koristi od Finske i Švedske, nego što će biti obrnuto

Sigurnosni stručnjak Marinko Ogorec s Veleučilišta Velika Gorica naglasio je kako smatra da će NATO imati veće koristi od Finske i Švedske, nego što će biti obrnuto.

Finska i Švedska već sada imaju jake, dobro uređene, dobro opremljene, dobro uvježbane oružane snage.

- Koje bi apsolutno mogle dobro braniti njihov prostor, odnosno teritorij. Međutim, ovo je jedno jamstvo kolektivne sigurnosti, kolektivne obrane, koje NATO daje kao takav. S druge strane NATO dobiva dvije velike, kompletno uređene vojne sile u svoj sastav. Njih ne treba previše nadopunjavati niti ih treba opremati. One su već odavno na standardima NATO-a. Ponavljam, mislim da je s ovim dobio više NATO, nego što su dobile Švedska i Finska, dodao je Ogorec. 

Galerija
Vlatko Cvrtila, dekan Sveučilišta Vern, Foto: Otvoreno/HTV
Marinko Ogorec, sigurnosni stručnjak, Veleučilište Velika Gorica, Foto: Otvoreno/HTVDenis Avdagić, vanjskopolitički analitičar, Foto: Otvoreno/HTVGordan Akrap, Institut za hibridne sukobe, Foto: Otvoreno/HTVTihomir Vinković, vanjskopolitički komentator HRT-a, Foto: Otvoreno/HTV

Avdagić: Očito je da se NATO i dalje širi, otvoren je za sve demokratske države

Vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić rekao je kako je očito da se NATO i dalje širi, te da je otvoren za sve demokratske države, koje žele članstvo u tom savezu.

- Ono što je ključno, vjerujem da ćemo čuti i na samom summitu da ne smije biti drugih strana koje će blokirati članstvo u NATO-u u demokratskim državama, koje to žele, poručio je.

Dodao je kako i Švedska i Finska imaju veliku financijsku stabilnost.

- Iako su one bilo dugo vremena središte neutralnosti Europe, s obzirom na to da se radi o dvije izrazito jake države, imale su vojnu i ekonomsku snagu, njima sada treba sigurnost da njihova ekonomija može dalje funkcionirati, kazao je.

Naglasio kako nije na odmet ni njihovim jakim vojnim industrijama što će sada na jedan, možemo reći, ravnopravniji način, moći sudjelovati na tržištu NATO članica.

Avdagić je istaknuo kako se nada da će u NATO ući i Bosna i Hercegovina, Kosova, pa onda čak možda i Srbija. 

Akrap: I Finska i Švedska već su duboko povezane s članicama NATO saveza

U NATO mogu ući samo države iz Europe. Što je primjerice, s Gruzijom? Gordan Akrap s Instituta za hibridne sukobe kazao je kako je to pitanje političkog dogovora, smatra li Europa, odnosno zemlje članice NATO saveza i Europske unije, je li Gruzija zemlja koja se nalazi na teritoriju Europe.

Poručio je kako je članstvo u NATO savezu i inače stvar političkog dogovora. Akrap je rekao kako su i Finska i Švedska već duboko povezane s članicama NATO saveza.

Obje zemlje su dio nordijskog saveza, zajedničke obrane. Tamo su još i Norveška, Danska, Island, koje su već članice NATO saveza.

- Na brojnim sastancima NATO saveza sjede predstavnici Finske i Švedske, naravno, bez prava glasa. Međutim, oni sudjeluju u procesima realizacije svih ciljeva, a i zadaća, te strategija NATO saveza. Njihova potpuna integracija će biti samo jedan mali kamenčić u mozaiku tih aktivnost i proći će vrlo brzo i bez ikakvih posebnih problema, posebice prilagodbe, dodao je.   

video thumb

"NATO želi partnerski djelovati i na indo-pacifičkom području"

Vanjskopolitički komentator HRT-a Tihomir Vinković rekao je kako se na summitu u Madridu očekuje i usvajanje strateškog koncepta. Dakle, geopolitičke uloge NATO saveza u idućem desetljeću.

- Naravno, da će se to morati modificirati. Prvi puta će se Kina spomenuti u strateškom dokumentu NATO-a, kao država koja može predstavljati određenu ugrozu, jer Peking ne dijeli iste vrijednosti kao i NATO. To je rekao Stoltenberg, poručio je Vinković.

Istaknuo je kako je na summitu španjolski premijer kazao kako je potrebno zaštiti vrijednosti NATO-a, a to su sloboda, demokracija, razmjena mišljenja, višestranačje i naravno sigurnost, koja se temelji na poretku i pravilima.

Dodao je kako NATO želi partnerski djelovati i na indo-pacifičkom području. 

"NATO je u fazi transformacije"

Cvrtila je naglasio kako je strateški koncept uvijek orijentacijski dokument, koji određuje ono s čime će se NATO posebno posvetiti. NATO je i ranije razvio strategiju prisutnosti u istočnim državama NATO-a, kao potencijalnu prijetnju od Rusije.

- Sada ta prijetnja više nije potencijalna, nego je vrlo realna prijetnja. To znači da će sigurno u tom smislu ojačavati snage NATO-a u istočnim članicama NATO-a. Ali to nije dovoljno, NATO mora početi djelovati u političkom smislu, rekao je.

Ogorec je dodao kako se NATO treba suprotstaviti simetričnoj ugrozi koja dolazi s istoka. 

"Ukrajina ima punu podršku članica NATO saveza"

Akrap je kazao kako Ukrajina ima punu podršku članica NATO saveza.

Vinković je dodao kako su se novinarima danas obratili braća Kličko, te su rekli kako je obrambeno oružje koje stiže u Ukrajinu, sve oružje.

- Jer mi se branimo, a tu dolazi dalekometno oružje, višecijevni raketni bacači o čemu se već dugo vremena pričalo, rekao je Vinković.

Iz NATO-a su rekli da će Ukrajini pomagati koliko god će trebati.

Na summitu u Madridu, novinari po prvi put dobivaju kvalitetne podatke.

Cvrtila je naglasio kako je bilo za očekivati da će NATO povećavati broj vojnih snaga. Avdagić je istaknuo kako se ne vidi kraj rata u Ukrajini.

Cvrtila je rekao kako ruska ekonomija i dalje stoji vrlo dobro, te sve pokazuje da Rusija u rat nije bezglavo ušla. Dodao je kako je svijet ušao u neizvjesno razdoblje. 

"Očekuje se preustrojavanje novog svjetskog poretka"

Danas je u Madrid stigao i hrvatski predsjednik Zoran Milanović. Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je kako je predsjednik Milanović nepredvidljiv. Što se može očekivati?

Vinković je rekao kako će Milanović sutra ujutro dati svoju prvu izjavu.

Cvrtila je kazao kako očekuje da će se na summitu potvrditi jedinstvo zemalja članica, te da će NATO dati veliku podršku Ukrajini.

Dodao je da se u svijetu očekuje preustrojavanje novog svjetskog poretka, te da će najveći problemi biti u Europi.

Akrap je naglasio kako su članice G7 i NATO-a uz Ukrajinu, te da neće dopusti izbijanje ratova na drugim područjima.  

Cijelu emisiju pogledajte u nastavku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!