Raste broj žrtava u Kremenčuku, Rusi tvrde da su gađali vojni cilj

28.06.2022.

19:25

Autor: Zdenka Kardum/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Pogođeni trgovački centar u Kremenčuku

Pogođeni trgovački centar u Kremenčuku

Foto: Anna Voitenko / REUTERS

Spasioci još raščišćavaju ruševine trgovačkog centra u gradu Kremenčuku u središnjoj Ukrajini, u potrazi za žrtvama raketnog napada. Broj poginulih narastao je na 18. Rusija je priznala napad, ali tvrdi da centar nije bio u funkciji - gađali su skladišta s oružjem. Kremenčuk - industrijski grad u kojem je prije ruske invazije živjelo gotovo 220 tisuća ljudi, leži na rijeci Dnjepar u Poltavskoj oblasti. U njemu se nalazi i najveća ukrajinska naftna rafinerija.

Krvavim poprištem ruskog raketnog napada postao je trgovački centar u gradu Kremenčuku. "Bio je to pravi pakao" - svjedoče očevici napada koji su se bijegom pokušali spasiti od vatrene stihije. 

- Radio sam i čuo eksploziju, nakon čega sam ugledao velik plamen. Na popis nestalih stavio sam ime svog prijatelja, jer ne znam je li živ ili nije, rekao je stanovnik Kremenčuka Kiril Zhebelovski. 

Na desetke je ozlijeđenih i nestalih. 

- Vidio sam mnogo ranjenih, opečenih ljudi. Neki su bili obliveni krvlju. Iznijeli smo jednu djevojku koja je ležala, dodaje Mikola Mihajlec

- Osjećala sam se kao da letim naglavačke, a po tijelu udaraju krhotine, sve se raspada. Ne znam jesam li pavši izgubila svijest. Kad sam otvorila oči, na meni su bili nekakvi predmeti. Počela sam vikati "Upomoć!" Odnekud je curila voda, ona me vratila k svijesti, priča Ljudmila Mihajlec

Stotine vatrogasaca i pripadnika hitnih službi i dalje tragaju za žrtvama ispod ruševina centra. 

- U ovom trenutku glavni je zadatak raščistiti ruševine, spasiti ozlijeđene i pronaći nestale, izjavio je guverner Poltavske oblasti Dmitro Lunin

Rusko raketiranje trgovačkog centra u Kremenčuku namjerni je teroristički napad na civile - tvrdi ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

- Napad na trgovački centar u Kremenčuku jedan je od najbezobzirnijih u povijesti Europe. Miran grad, običan trgovački centar pun običnih civila - žena i djece. Unutra je bilo oko tisuću ljudi. Nije to bio slučajan, nego precizan ruski udar kojem je cilj bio trgovački centar. 

Moskva je potvrdila napad na Kremenčuk, ali je zanijekala da je meta bio trgovački centar, kaže gađala je skladišta oružja i streljiva iz EU-a i SAD-a. 

- Ruske snage upotrijebile su visokoprecizno zračno oružje za napad na hangare s oružjem i streljivom iz SAD-a i europskih zemalja. Kao rezultat ovog udara, pogođeno je oružje i streljivo zapadne proizvodnje pohranjeno u skladištu za slanje ukrajinskim postrojbama u Donbasu, tvrdi glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov

Zapadni čelnici iz skupine G7 oštro osuđuju novi ruski ratni zločin. 

- Ovdje možemo vidjeti krajnji barbarizam. Mislim da su ljudi jednostavno šokirani onim što je Vladimir Putin sposoban učiniti, rekao je britanski premijer Boris Johnson

Šef francuske države ističe - ruski planovi u Ukrajini neće uspjeti. 

- Rusija ne može niti smije pobijediti u Ukrajini, a sankcije će trajati dok to bude potrebno. Napad na trgovački centar ratni je zločin, smatra Emmanuel Macron

O tom će napadu hitno raspravljati i Vijeće sigurnosti UN-a. Ruski diplomat pri UN-u kaže da napad na trgovački centar "izgleda kao ukrajinska provokacija, kakve smo već vidjeli u Buči".

U međuvremenu, ruska vojska pojačava ofenzivu u Donbasu. Detonacije i eksplozije mogle su se čuti u Mikolajivu. Pod udarom ruskih snaga je i Harkiv. Ima mrtvih i ozlijeđenih. U tom gradu vatrogasci se bore s požarom nakon što su Rusi sinoć pogodili školu.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!