20:00 / 18.03.2020.

Autor: Kristina Pešić/Dnevnik/IMS/HRT

Pandemija koronavirusa u svijetu - pregled

-

-

Foto: - / -

U Kini se pripremaju za povratak normalnom životu. Znanstvenici ubrzano rade na cjepivu protiv koronavirusa. Sve je teže i u SAD-u.
Dok se Europa grčevito bori s pandemijom, u Kini se pripremaju za povratak normalnom životu. Istodobno, znanstvenici diljem svijeta ubrzano rade na cjepivu protiv koronavirusa. Sve je teže i u Sjedinjenim Državama.

- Koronavirus - 15 najčešćih pitanja i odgovori na njih
- Koronavirus - zašto je bitno držati distancu
- 113 za informacije o koronavirusu, telefoni za psihosocijalnu podršku 

Najnovije današnje vijesti o zarazi koronavirusom pročitajte ovdje.

Nema nijedne američke savezne države bez zaraženih koronavirusom.Nakon obustave prometa s EU-om, zatvara se i američko-kanadska granica, no iz cijele zemlje stižu pritužbe da nedostaje pribora za testiranje i zaštitne opreme.

Znanstvenici u Seatlleu počeli su testirati cjepivo za koronavirus na ljudima, ali u utrci za cjepivo i brojne su farmaceutske tvrtke.

U svijetu je najmanje 39 projekata koji se bave razvojem cjepiva. Nakon što su objavili da japanski lijek protiv gripe Avignan pomaže već oboljelima, Kinezi će, kažu, početi kliničko testiranje cjepiva koji je razvio tim na čelu s epidemiologinjom, predvodnicom borbe i protiv ebole.

Dok Europa i Amerika zabranjuju masovna okupljanja, Kinezi ih oprezno dopuštaju. Bilježe samo 13 novozaraženih pa popuštaju kočnice života u karanteni.

Svjetska zdravstvena organizacija poziva na agresivniju akciju suzbijanja koronavirusa u JI Aziji gdje raste broj zaraženih, najviše u Maleziji. Stotine slučajeva povezano je s molitvenim skupom od 16 tisuća vjernika u džamiji pored Kuala Lumpura. Očekuje ih život u karanteni.

Australci koji i same bilježe rast oboljelih, istražuju kako imunosni sustav odgovara na zarazu. Rezultati krvi žene u 40-ima, otkrili su da reagira na koronavirus na isti način na koji se inače bori protiv gripe. Istražuju i tzv. prenamjene lijekova.

Kinezi su za sad razvili najdjelotvornije sredstvo protiv širenja bolesti: izolaciju oboljelih i karantenu cijelih gradova. Iz UN-a poručuju da bi ova pandemija mogla ugroziti 25 milijuna radnih mjesta diljem svijeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!