Papa osudio ravnodušnost prema patnjama izbjeglica

13:16 / 08.12.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Papa osudio ravnodušnost prema migrantima

Papa osudio ravnodušnost prema migrantima

Foto: Vatican Media / REUTERS

Papa Franjo u srijedu je drugu godinu zaredom zbog pandemije COVID-a prije svitanja posjetio rimsku vjersku znamenitost te osudio kamena srca onih koje ne dira patnja izbjeglica.

Franjo, odjeven u bijeli zimski kaput, došao je blizu rimskih Španjolskih stuba prije 6.15 ujutro te je ondje ostao deset minuta. Molio se i položio košaru bijelih ruža u podnožju 12-metarskog obeliska na kojem se nalazi kip Djevice Marije.


Dana 8. prosinca u Italiji i drugim katoličkim tradicijama slavi se nacionalni blagdan Bezgrešnog začeća. Drugu godinu zaredom Franjo je bio primoran otkazati tradicionalnu popodnevnu misu koja bi privukla tisuće ljudi, jer bi time bila povećana mogućnost zaraze.


Vatikan je priopćio da je Papa molio za izlječenje žrtava COVId-a, za zaustavljanje ratova i klimatskih promjena te da je zamolio Djevicu Mariju da "otopi kamena srca onih koji su stavili zidove da se obrane od boli drugih ljudi."


Svjetska migrantska kriza bila je središnja tema njegova nedavnog posjeta Cipru i Grčkoj, koji je završio u ponedjeljak.


Tijekom toga posjeta, osudio je eksploataciju migranata u političke svrhe, globalnu ravnodušnost prema njihovoj nevolji opisao kao "brodolom civilizacije" i izrazio žaljenje što se Europa nalazi u "eri zidova i bodljikave žice."


Na grčkom otoku Lezbosu, koji je dom nekoliko tisuća izbjeglica, rekao je da je "uznemirujuće" da su neki europski čelnici željeli koristiti zajedničke fondove da izgrade zidove i stave bodljikavu žicu kako bi migrante držali podalje.


Poljski premijer Mateusz Morawiecki nedavno je pozvao EU da financira gradnju graničnog zida kako bi se zadržao val migranata koji u Poljsku dolazi s Bliskog istoka preko Bjelorusije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!