Papa pozvao na mir uoči godišnjice početka rata u Ukrajini

22.02.2023.

12:54

Autor: I.B./Hina

Papa Franjo

Papa Franjo

Foto: Guglielmo Mangiapane / REUTERS

Papa Franjo je u srijedu, dva dana prije prve godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, pozvao na prekid vatre i mirovne pregovore, kazavši da se nijedna pobjeda ne može graditi na ruševinama.

Franjo poziva na zaustavljanje sukoba u Ukrajini tijekom gotovo svakog javnog nastupa.

- Prošlo je godinu dana od početka ovog apsurdnog i okrutnog rata, tužna obljetnica, rekao je tijekom opće audijencije u Vatikanu.

Broj mrtvih, ranjenih, izbjeglica i prognanika, količina razaranja te ekonomske i socijalne štete govore same za sebe, rekao je Franjo.

Veleposlanik Ukrajine u Vatikanu Andrij Juraš nazočio je audijenciji, uz izaslanstvo ukrajinskih dužnosnika.

- Neka Gospodin oprosti tolike zločine i toliko nasilja. On je Bog mira. Ostanimo bliski s mučeničkim ukrajinskim narodom koji i dalje pati, rekao je Franjo.

Franjo je odbacio tvrdnju Rusije da je njezina vojna prisutnost u Ukrajini dio "specijalne operacije", osuđujući ono što je nazvao zločinima i ubijanjima civila.

Dan nakon velikih govora američkog predsjednika Joea Bidena i ruskog predsjednika Vladimira Putina o Ukrajini, papa je rekao: "Zapitajmo se: je li učinjeno sve što je moguće da se zaustavi rat? Pozivam sve koji imaju vlast nad narodima da se obvežu na konkretan način za okončanje sukoba, postizanja prekida vatre i početak mirovnih pregovora.

- Ono što je izgrađeno na ruševinama nikada ne može biti prava pobjeda, naglasio je Franjo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!