20:27 / 15.02.2021.

Autor: Elizabeta Gojan/IMS/HRT

Albin Kurti i "Samoodređenje" najavljuju politički zaokret na Kosovu

Albin Kurti, Kosovo

Albin Kurti, Kosovo

Foto: Florion Goga / REUTERS

Pokret Samoodređenje Aljbina Kurtija, uvjerljivi je pobjednik izvanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu s 48 % glasova. To pokazuju preliminarni rezultati Središnjega izbornog povjerenstva na temelju više od polovine prebrojenih glasova. Slijede Demokratska partija Kosova s 18,32 % i Demokratski savez Kosova s 13,65 %. Kurtijevu pokretu pobjeda bi mogla donijeti 58 od ukupno 120 mandata u Skupštini Kosova.


Na ulicama Prištine slavlje pristaša pobjednika. Ne zaustavljaju ih ni temperatura od minus 10 ispod ništice ni COVID-19. Antiestablišmentski, lijevi nacionalistički pokret Vetëvendosje - Samoodređenje, uvjerljivo je pobijedio na petim parlamentarnim izborima od 2008., godine osamostaljenja od Srbije.

- Želimo promjene. U 21 godinu ovdje je sve uništeno. Nije bilo pravde, demokracije, posla, razvoja. Sada želimo sve to, ističe medicinska sestra Habibe Imeraj.

Čelnik pokreta Samoodređenje Albin Kurti, za kojeg se očekuje da će postati novi premijer, već je bio na tom mjestu 5 mjeseci tijekom prošle godine, suočava se s izazovima oživljavanja gospodarstva najsiromašnije nacije Europe i smanjenja nezaposlenosti, ali i borbe protiv pandemije, organiziranog kriminala i korupcije.

Na ovom referendumu za pravdu i zapošljavanje te protiv korupcije pobijedili smo! To je još neviđeno nakon rata na Kosovu, poručuje Kurti.

Ipak, pobjeda Samoodređenja u parlamentu sa 120 zastupnika možda neće donijeti Albinu Kurtiju potrebno 61 mjesto za samostalno formiranje vlade. On je već jasno rekao da neće ulaziti u koaliciju s glavnim gubitnicima. No čini se da ni među njima nema volje za stvaranje zajedničke vlade.

Demokratska stranka Kosova neće ući u koaliciju sa Samoodređenjem. Još jednom je potvrđeno da je Kosovo konsolidirana demokracija i današnji proces pokazao je da smo primjer za regiju. Kosovu je potrebna stabilnost i mi se obvezujemo da će PDK biti element stabilnosti, kaže Enver Hoxhaj, predsjednik Demokratske stranke Kosova.

Predstavnici Srpske liste proglasili su pobjedu u enklavama s većinskim srpskim stanovništvom, navodeći da su osvojili svih 10 mandata koje im jamči kosovski ustav.

Pregovori o normalizaciji veza sa Srbijom, koji su ponovno zastali prošle godine nakon razgovora uz posredovanje SAD-a i Europske unije, nisu bili visoko na dnevnom redu pobjedničke stranke.

Kurti poručuje da prioritet neće biti formirati tim za dijalog sa Srbijom. 

No povjerenici za vanjske poslove i proširenje Europske unije, Josep Borrell i Oliver Várhelyi, već su poslali jasnu poruku Prištini.Europski put Kosova također prolazi kroz sveobuhvatnu normalizaciju odnosa sa Srbijom, poručuje Borell na Twitteru.


Za razliku od većine zapadnih država, Srbija i njezine saveznice, Rusija i Kina, još nisu priznale neovisnu državu Kosovo.

Nakon što zauzmu svoja mjesta u parlamentu, u sljedeća 2 mjeseca kosovski zakonodavci moraju izabrati i predsjednika države. Ne pobjedi li nijedan kandidat nakon tri kruga glasanja, zemlja bi mogla biti prisiljena na održavanje novih prijevremenih parlamentarnih izbora.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!