Xi pozvao na jačanje nacionalne sigurnosti

16.10.2022.

Zadnja izmjena 20:09

Autor: Dnevnik/HTV/Elizabeta Gojan/E.P.C.

Xi Jinping na Kongresu Komunističke partije NR Kine

Xi Jinping na Kongresu Komunističke partije NR Kine

Foto: Thomas Peter / REUTERS

Pod ipak modrim nebom - nakon nekoliko dana punih smoga, uz stroge mjere sigurnosti - 2 300 izaslanika iz cijele Kine našlo se na 20. kongresu vladajuće Komunističke partije. Ne očekuje se bilo kakva promjena političkog smjera zemlje. Moć predsjednika Xi Jinpinga ne smanjuje se, iako je rast gospodarstva pod državnom kontrolom poprilično usporen. 

Nikada toliko otvorenih pitanja o smjeru Komunističke partije Kine i njezinim čelnicima, kao pred ovaj, 20. kongres vladajuće stranke koji je, s 2 340 delegata, počeo u Velikoj dvorani naroda na trgu Tiananmen u Pekingu.


Doduše, pouzdano se zna da će Xi Jinping zacementirati svoju poziciju, ali nitko ne zna tko će mu biti najbliži suradnici. Ranije su u stalni saziv Politbiroa redovno bili uvođeni novi „mladi" kadrovi, stari oko 55 godina. Ali, na prošlom kongresu moćni šef države Xi Jinping nije dopustio podmlađivanje, promijenio i statut i ustav kako bi sebi omogućio treći mandat, pa je sada sve otvoreno.


Nema sumnje da će on i dalje, osim strankom, vladati i državom i vojskom. U to će ime njegovi vjerni sljedbenici biti unaprijeđeni, mogući izazivači odstranjeni. U stranačkoj nomenklaturi i javnosti Xi već dugo važi za najmoćnijeg političara kojeg je Narodna Republika ikad imala. Čak ni utemeljitelj nove Kine Mao Ce-tung nije imao toliko koncentrirane vlasti.- Mi ćemo u potpunosti, vjerno i odlučno provoditi politike "jedna zemlja, dva sustava". Zadržat ćemo vladavinu utemeljenu na zakonu u Hong Kong i Macau. Pobrinut ćemo se da središnja vlada ima sveukupnu nadležnost nad Hong Kongom i Macaom i osigurati da njima upravljaju domoljubi, istaknuo je na Kongresu Xi. Komunistička stranka i Kina pred važnim su odlukama. Kontroverzna strategija „nultog COVID-a", koja predviđa stalne lockdowne, izolirala je Kinu i oslabila kolektivni imunitet. Politika je tako spasila živote, ali nanijela težak udarac samom narodu i gospodarstvu. 


Aktivisti i disidenti boje se, pak, jačanja progona protivnika vlasti. Xi je do sada čuvao moć oštrim mjerama, represijom i snažnom propagandom. Na pitanjima muslimanske ujgurske manjine, Tajvana ili Hongkonga - njeguje imidž vladara čvrste ruke.
Aktivisti i disidenti boje se jačanja progona protivnika vlasti.Xi je do sada čuvao moć oštrim mjerama, represijom i snažnom propagandom. Pokazivao je mišiće kad su u pitanju muslimanska ujgurska manjina, Tajvan ili Hongkong. Na tim temama Xi njeguje imidž vladara čvrste ruke.- Rješavanje tajvanskog pitanja stvar je Kineza, stvar koju mi moramo riješiti. Nastavit ćemo težiti mirnom ponovnom ujedinjenju s najvećom iskrenošću i krajnjim naporom. Ali nikada nećemo obećati da ćemo se odreći uporabe sile i zadržavamo mogućnost poduzimanja svih potrebnih mjera, poručio je u govoru na kongresu Xi. Ovakva oštrina nailazi na gunđanje, čak i unutar same Komunističke partije koja ima 69 milijuna članova. No, pod ovim uvjetima nitko se ne usuđuje otvoreno izazvati Xija. Kandidati s izgledima ulaska u stalni sastav Politbiroa ovih dana su mirni i šutljivi kao bubice. Tko kaže bilo što, gubi sve izglede. Zato se svi javno zaklinju na vječnu vjernost velikom vođi.- Kotači povijesti kotrljaju se prema ponovnom ujedinjenju Kine i podmlađivanju kineske nacije. Ponovno potpuno ujedinjenje naše domovine mora se ostvariti i bez sumnje može se ostvariti, poručio je Xi, što je bilo popraćeno dugotrajnim pljeskom. Svijet će tijekom šestodnevnog trajanja kongresa moći prepoznati signale kako će Kina biti vođena. Već u uvodnom govoru, koji je trajao manje od dva sata i bio znatno kraći od govora na prošlom kongresu 2017., Xi je, namjerno govoreći polako, ustvrdio kako će Kina ubrzati izgradnju svoje vojske, spomenuvši izraze "sigurnost" ili "sigurno" 73 puta.


- Velika transformacija postignuta u proteklih 10 godina nove ere označava prekretnicu u povijesti Komunističke partije Kine i Narodne Republike Kine, reforme i otvaranja, razvoja socijalizma i razvoja kineske nacije, istaknuo je Xi. 


Svakako, najzanimljiviji će biti poslednji dan kada će se saznati sastav Politbiroa koji broji 25 članova. Iako se imena još ne znaju, već je sada sigurno da će i partiju i zemlju nastaviti voditi Xi Jinping i njegovi vjerni drugovi. 


 

Očekuje se da će Kongres potvrditi Xija kao glavnog sekretara Partije, najviše pozicije u kineskoj politici, i kao čelnika nove Središnje vojne komisije. Treći mandat potvrdit će se na godišnjem zasjedanju kineskog parlamenta u ožujku.


Xi bi za tjedan dana trebao predstaviti i novi sastav Politbiroa, sedmeročlane skupine koja vodi državu. Među njima će biti i nasljednik premijera Lija Keqianga koji je na tom položaju služio maksimalna dva mandata.


Moramo jačati našu svijest o teškoćama, držati se razmišljanja o temeljnim stvarima, pripremati se za opasnosti u vrijeme mira, spremati se za kišne dane i velike ispite snažnih vjetrova i visokih valova.

Xi Jinping

U veličanstvenoj Velikoj dvorani naroda u Pekingu, delegati iz svih dijelova Kine biraju svog vođu. Zbog nedostatka suparnika, rezultat izbora nije dvojben. Xi Jinping vjerojatno će dobiti povijesni treći mandat, čime se otvara put potencijalnoj doživotnoj vladavini.

- Glavna tema tog Kongresa je visoko podizanje zastave socijalizma s kineskim obilježjima. U novoj eri želimo potpunu provedbu misli o socijalizmu s kineskim obilježjima. Nosit ćemo veliki utemeljiteljski duh partije te napredovati hrabro i poduzetno. Nastojat ćemo u jedinstvu izgraditi modernu socijalističku zemlju u svakom pogledu, rekao je Xi Jinping.

Pobjeda Xi Jinpinga bit će njegova krunidba za najmoćnijeg kineskog vođu nakon Mao Ce-tunga. Xi je prije pet godina svoju političku filozofiju uključio najprije u stranački, a zatim u državni ustav. Time se na svojevrstan način izjednačio s utemeljiteljem partije čija je filozofija maoizma za vrijeme vladavine uključena u ustav zemlje.

- Xi Jinping etablirao se kao jedini vođa Kine. On nije dužan polagati račune vođama oko sebe. On je srž vlasti. I kao rezultat toga, vidjeli smo neke političke ekscese. Svjedoci smo politike nulte stope COVID-a koja je stvorila masovne društvene i ekonomske poremećaje u cijeloj Kini. U zemlji jača unutarnja sigurnost kako bi se dodatno pojačala stranačka kontrola nad svakodnevnim životom kineskih građana, rekao je Drew Thompson, viši znanstveni suradnik na Narodnom sveučilištu u Singapuru.

Xijevim ostankom na čelu države, prema mišljenju mnogih, Kina bi mogla postati još totalitarnije društvo. Xi trenutačno drži tri najvažnije funkcije u državi - glavni tajnik partije, predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik oružanih snaga. Njegovu dosadašnju vladavinu obilježilo je zahlađenje odnosa prema Sjedinjenim Državama i Europskoj uniji. Ključna vanjskopolitička tema za Kinu u Xijevu je mandatu bila pripojenje Tajvana.

- Vanjske sile nastavljaju se koristiti Tajvanom za obuzdavanje Kine, a to ozbiljno potkopava temeljne interese kineske nacije. Neposredni interesi sunarodnjaka s druge strane Tajvanskog tjesnaca ozbiljno ugrožavaju mir i stabilnost Kine. Ako se to ne zaustavi, bacit će Tajvan u ponor i donijeti katastrofu našim sunarodnjacima, istaknuo je Sun Yeli, glasnogovornik 20. Narodnog kongresa Komunističke partije Kine.


Partija će na Kongresu ponuditi i rješenja za daljnji razvoj nekretninskog, energetskog i tehnološkog sektora. Kinesko gospodarstvo koje je proteklih desetljeća doživjelo nagli rast, sada se suočava s velikim ekonomskim poremećajima. Ali unatoč globalnoj krizi, Kina Xi Jinpinga bogatija je i samopouzdanija nego ikad prije, ali i više okrenuta - prema samoj sebi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!