07:38 / 07.09.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Poljski zastupnici formalno izglasali izvanredno stanje na granici s Bjelorusijom

Poljski zastupnici izglasali izvanredno stanje na granici

Poljski zastupnici izglasali izvanredno stanje na granici

Foto: Kacper Pempel / REUTERS

Poljski parlament formalno je izglasao u ponedjeljak navečer izvanredno stanje, uvedeno uz granicu s Bjelorusijom zbog priljeva migranata.

Parlament je formalno potvrdio izvanredno stanje, prvi puta od komunističkih dana u Poljskoj, s 247 glasova protiv ukidanja predsjednikove uredbe, 168 za ukidanje i 20 suzdržanih. Uoči glasanja, premijer Mateusz Morawiecki pozvao je parlamentarce na jedinstvo.


- Danas možemo vidjeti da scenariji koji se pišu u Moskvi i Minsku ugrožavaju naš suverenitet i sigurnost poljske države, rekao je.


Poljski predsjednik Andrzej Duda proglasio je izvanredno stanje u toj regiji u četvrtak, u trajanju od trideset dana.


Uredba se odnosi na 183 općine u kojima je ograničeno kretanje, kao i pravo na okupljanje.


Poljska i Europska unija optužuju bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da potiče stotine migranata da prijeđu na poljski teritorij kako bi izvršio pritisak na Uniju zbog sankcija koje je nametnula Minsku.


Vlada u Varšavi optužuje ga da namjerno i na organiziran način dovodi izbjeglice iz kriznih područja na vanjsku granicu EU-a.


- Znamo da bjeloruske službe daju migrantima hranu i pomoć na granici u nastojanju da ilegalno uđu u Poljsku, rekao je ranije Morawiecki.


- To nije samo diplomatski sukob, to je pokušaj kršenja integriteta poljske države, suvereniteta naših granica, i mi ne možemo i nećemo to dopustiti, naglasio je Morawiecki pred parlamentom.


Lukašenko je krajem svibnja najavio da Minsk više neće sprečavati migrante da putuju u EU.


Zapadne sankcije uvedene su Bjelorusiji kao odgovor na optužbe da izbori koji su Lukašenku omogućili novi mandat nisu bili pošteni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!