22:47 / 05.08.2021.

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik 3/HRT

Nabacivanje Bjelorusije i Litve migrantima

Postavljanje žilet žice na granici s Bjelorusijom

Postavljanje žilet žice na granici s Bjelorusijom

Foto: Janis Laizans / REUTERS

Litva je optužila Bjelorusiju da organizirano šalje na njezinu granicu ilegalne migrante. Tvrde da se Lukašenko time osvećuje Europskoj uniji za uvođenje sankcija. Lukašenkov režim, pak, optužuje Litavce za tzv. 'pushback' i vraćanje pretučenih ilegalaca - većinom s Bliskog istoka.

U Litvu je ove godine ilegalno ušlo oko četiri tisuće migranata - gotovo pet puta više nego u cijeloj 2020. godini. Samo iz Bjelorusije 2100, a njih 1400 u srpnju.

Litavske vlasti negiraju primjenu sile prema ilegalnim migrantima na svojoj strani granice. I slučaj navodno nasmrt prebijenog Iračanina, a na čemu inzistira Lukašenkov režim, svrstavaju u kategoriju lažnih vijesti. Ovoga tjedna službeni Vilnius objavio je snimku koja dokazuje da skupinu ilegalaca do litavske granice prate vozila slična onima kojima se koriste bjeloruski graničari.

- Ti su migranti spominjali vodiče, koji su ih organizirano vodili do naše granice. Raspolažemo i s popriličnim brojem dokaza koji potvrđuju da ih bjeloruski graničari nisu sprječavali u prelasku granice. Nama je jasno kao dan da su bjeloruski graničari izravno umiješani u te kriminalne aktivnosti, kaže Rustamas Liubajevas, zapovjednik litavske granične policije.

Bjeloruski autokrat tvrdi da bi najava Litavaca o organiziranom vraćanju ilegalnih migranata u Bjelorusiju, pod prijetnjom oružjem, mogla biti okidač ozbiljnog sukoba. Neće, kaže, dopustiti nikakvu povredu državnih granica.

Činjenica da su Litavci donijeli zakon koji im omogućuje da pucaju na migrante, tuku ih i truju, znači da su potpuni gadovi, ali to je njihovo pravo. Pokazali su pravo lice. Mi se, pak, moramo brinuti o našoj granici. Očekujem da od danas nijedna osoba ne zakorači nogom na bjeloruski teritorij bez naše privole, poručio je Aleksander Lukašenko.

Zbog pogoršanja situacije Litvu je posjetila i povjerenica Europske komisije za unutarnje poslove Ylva Johansson. Obećala je izdašniju pomoć Bruxellesa. Neprihvatljiva je kaže - provokacija Lukašenkova režima. Ponovila je kako su Litva i ostale članice Schengena dužne spriječiti neodobren ulazak u šengenski prostor. Važno je, dodaje - da cijela EU stane uz Litvu, kako bi službeni Vilnius zaštitio zajedničku granicu prema Bjelorusiji.

Početkom tjedna u litavskom prihvatnom centru za ilegalce koji su pristigli iz Bjelorusije izbili su prosvjedi. Ondje ih je trenutačno oko 700, žive u neprimjerenim uvjetima i od EU-a traže da ih raspodijeli u druge države, ako ih Litva ne želi.

Više od dvije trećine nesretnika koji u Litvu pristižu iz Bjelorusije su Iračani. Od ovoga mjeseca broj izravnih letova iz Bagdada u Minsk udvostručen je, sada ih je četiri tjedno. Uvode se letovi i iz drugih iračkih gradova. Dolaze i preko Istanbula. Imaju vize.

Litva je inače u srpnju počela izgradnju 550 kilometara žilet-žice na granici s Bjelorusijom, procjenjuje se da će to stajati više od 100 milijuna eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!