23:16 / 13.12.2021.

Autor: Zdenka Kardum/T.V./Dnevnik/HRT

Poplave u Španjolskoj i Grčkoj, obilan snijeg u Srbiji

Poplave u Španjolskoj

Poplave u Španjolskoj

Foto: Vincent West / REUTERS

Na sjeveru Španjolske - poplave. Najteže je u regijama Navara i Aragon. Poplavljene su brojne kuće i prometnice; bujica je nosila automobile. Poginule su najmanje dvije osobe. Bolje nije ni u Grčkoj, gdje se u poplavama jedna osoba utopila.


Obilne kiše koje danima padaju prouzročile su velike poplave i odrone na sjeveru Španjolske. Pod vodom su obiteljske kuće, automobili, poslovni prostori... 

Više desetaka ljudi spašeno je iz poplavljenih domova. Najteže je u gradovima Tudela i San Adrian, gdje su se ulice pretvorile u rijeke. Rijeka Ebro izlila se iz korita. Mnoge automobile odnijela je bujica.

Stotine pripadnika spasilačkih službi pomažu stanovništvu u punjenju vreća pijeskom. Mnoga su sela i farme odsječeni od svijeta.

- Imamo obiteljsku farmu. Obližnja brana na rijeci sigurno neće izdržati pa će vjerojatno sve biti poplavljeno. Pokušat ćemo od mehanizacije i blaga spasiti što se da, rekao je jedan farmer.

- Živim ovdje, u Tudeli, već 50 godina, ali ovo nikada prije nisam vidio, kaže  jedan stanovnik Tudele.

I Grčka muku muči s poplavama, koje su prouzročile ozbiljna oštećenja infrastrukture u zapadnim i sjevernim dijelovima zemlje. Bujice su nosile automobile. Jedna je osoba u njima izgubila život.

Obilan snijeg tijekom vikenda izazvao je, pak, kaos u cestovnom, željezničkom i zračnom prometu u Srbiji. U Beogradu ralice rade punom parom. U nekim je regijama snijeg poremetio opskrbu strujom. Na području Zlatibora tri tisuće domova ostale su bez električne energije. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!