19:53 / 26.02.2022.

Autor: Zdenka Kardum/ Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Osude na rusku invaziju ne prestaju

Reakcije na rusku invaziju ne prestaju

Reakcije na rusku invaziju ne prestaju

Foto: Maksim Levin/Henry Nicholls/ Ronen Zvulun / REUTERS

Reakcije na rusku invaziju ne prestaju. Brojne države, poput Poljske, Češke, Bugarske, zatvaraju nebo za ruske avione, ali Rusija počinje uzvraćati istom mjerom. Udarac Moskvi zadali su i SAD, Kanada i Europska unija uvođenjem novih sankcija. Istodobno, prosvjedi protiv ruske agresije održavaju se diljem svijeta. I dok je svijet i dalje u šoku i nevjerici zbog Putinove invazije na Ukrajinu, sankcije i osude pljušte na sve strane. Na mir poziva britanski premijer koji se obratio prijateljima u Ukrajini na ukrajinskom, a stanovnicima Rusije na ruskom. 

- Prizori na ulicama Ukrajine nisu ništa drugo nego tragedija! Ne vjerujem da se ovaj rat vodi u vaše ime.Ova kriza može se i mora završiti! Jer svijetu treba slobodna i suverena Ukrajina. Slava Ukrajini!, rekao je britanski premijer Boris Johnson.

Jedan od najvećih kritičara Vladimira Putina, bivši šahovski prvak Gari Kasparov, pozvao je Zapad da isključi Rusiju iz financijskih tržišta.

- Putin ima ratnu škrinju sa stotinama milijardi dolara. Ako želite udariti Putina, slijedite njegov novac i morate pogoditi njegov novčanik, naglasio je ruski politički aktivist Gari Kasparov.

Rat u Ukrajini i sankcije koje je Zapad nametnuo Rusiji imat će teške posljedice - poručio je francuski šef države.

- Moram priznati, ne zaustave li se ova kriza i rat, imat ćemo dugotrajne i ozbiljne posljedice, prije svega u poljoprivrednom sektoru. To će utjecati na naše izvoznike. Rat se vratio u Europu, a jednostrano ga je izabrao ruski predsjednik Putin, kazao je francuski predsjednik Emmanuel Macron. 

Istodobno, francuska pomorska policija u La Mancheu je zaplijenila brod koji bi mogao pripadati ruskoj tvrtki osumnjičenoj za kršenje trgovinskih sankcija povezanih s ratom u Ukrajini.

A jedan od najvećih saveznika Kremlja, Kazahstan, okrenuo je leđa Moskvi i odbio poslati svoju vojsku u Ukrajinu. Bivši ruski predsjednik Medvedev ustvrdio je, pak, da diplomatski odnosi sa Zapadom Rusiji nisu osobito potrebni.

- I ne trebaju nam diplomatski odnosi. Vrijeme je da zaključamo veleposlanstva i nastavimo kontaktirati gledajući jedni druge kroz dalekozore i preko nišana, poručio je bivši ruski predsjednik i visoko sigurnosni dužnosnik Dmitrij Medvjedev.

Češka, Nizozemska i Slovačka počinju slati vojnu pomoć Ukrajini, dok Britanija i još desetak zemalja nastavlja ondje dodatno slati pomoć u oružju. Solidarnost svijeta s Ukrajinom!

Tisuće ljudi i danas su izašle na ulice dižući svoj glas protiv ruske agresije.

"Zaustavite Putina!" - izvikivali su prosvjednici u Madridu.

- Ovdje smo kako bismo rekli NE invaziji na Ukrajinu i NE ratu, rekla je prosvjednica, Madrid.

"Slava Ukrajini" - izvikuju Ista slika i u Münchenu.

- Svi strahuju da bi u Europi mogao izbiti rat. Imali smo mir 80 godina i odjednom nam se vratio rat, naglasio je prosvjednik, München.

Dok oči svijeta zabrinuto gledaju prema Ukrajini, analitičari tvrde - agresor Putin prevario je sve.

Slao je lažne signale da ne želi rat, oglušio se na upozorenja, a onda počeo invaziju na susjednu zemlju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!