19:09 / 06.04.2022.

Autor: Zdenka Kardum/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Žestoke osude ruskih zločina u Ukrajini, u pripremi nove sankcije

Nove sankcije Rusiji

Nove sankcije Rusiji

Foto: - / Shutterstock

Sjedinjene Američke Države najavljuju novi, 100 milijuna dolara vrijedan paket pomoći Ukrajini, a istodobno uvode i nove sankcije usmjerene na članove obitelji Vladimira Putina i Sergeja Lavrova. Nakon jučerašnje najave o sankcijama iz Bruxellsa, a riječ je o 9 milijardi eura, europske burze bilježe blagi pad vrijednosti dionica. 

Vladimir Putin prijetnja je sigurnosti i demokraciji u svijetu. On je čovjek koji je odustao od Europe, čineći svojom ratnom mašinerijom zločine u Ukrajini. Europska unija, stoga će, nakon jučerašnjih zabrana uvoza ruskog ugljena, drva, tehnologija, računala - uvesti dodatne sankcije Rusiji.

- Novi paket sankcija uključuje zabranu uvoza ugljena. Mislim da će prije ili poslije biti potrebne i mjere za naftu i plin, rekao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

- Ove sankcije, peti paket, neće biti posljednje. Kao što sam već jučer rekla: da, zabranili smo uvoz ugljena, sada moramo uvesti mjere za naftu, a razmotrit ćemo prihode koje Rusija dobiva od fosilnih goriva, kazala je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Sjedinjene Države najavile su dodatnu izdašnu pomoć za Ukrajinu kako bi se mogla suprotstaviti ruskoj invaziji. Na popisu oštrih sankcija Europske unije naći će se i članovi obitelji Vladimira Putina - njegove odrasle kćeri koje je dobio u braku s bivšom suprugom.

- Očekuje se da će se nove sankcije odnositi na pripadnike ruskih vlasti, njihove obitelji, ruske financijske institucije i državne tvrtke. To je nastavak naših napora da ruski dužnosnici snose odgovornost, poručila je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

A glasnogovornik Kremlja izjavio je da nije upoznat s prijedlogom o sankcioniranju Putinovih kćeri.

- Kad je riječ o novim sankcijama, znamo da su moguće. Malo je vjerojatno da bi Amerikanci odustali od svoje omiljene prakse, daljnjih osobnih uvreda upućenih ruskom predsjedniku. I to je loše! Mislimo da je to neprihvatljivo, istaknuo je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov

video thumb

Ukrajinski čelnik Zelenski u obraćanju videovezom irskim parlamentarcima, kritizirao je neodlučnost nekih europskih čelnika u uvođenju sankcija Moskvi.

- Želio bih vas zamoliti da uvjerite partnere iz EU-a da uvedu još strože sankcije protiv Rusije kojima bi zaista osigurali zaustavljanje ruskog ratnog stroja. Moramo stati na kraj trgovini s Rusijom. Mi moramo prekinuti veze ruskih banaka s globalnim sustavom. Prekinuti njihove izvore prihoda od nafte kojom se koriste za oružje i ubijanje, naglasio je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Žestoke osude ruskih zločina u Ukrajini pljušte sa svih strana.

- Mariupolj je Alep Europe i Guernica Ukrajine. Mučenički grad koji je uništen u zločinima protiv civilnog stanovništva. Mi ćemo se pobrinuti za to. Učinit ćemo sve što možemo da pomognemo Ukrajincima i izvršimo pritisak na Rusiju, rekao je visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a Josep Borrell.

- Kada pogledate što se događa u Buči, sada kada je otkriveno ono što je Putin učinio u Ukrajini, što mi veoma nalikuje na genocid, nije ni čudo da ljudi reagiraju kako reagiraju. I ne sumnjam da će se međunarodna zajednica odlučiti za uvođenje oštrijih sankcija i više kazni režimu Vladimira Putina, poručio je britanski premijer Boris Johnson.

Velika Britanija uvela je sankcije za rusku Sberbanku, a do kraja godine planiraju u potpunosti obustaviti uvoz ruskog ugljena te nafte. Mađarski je premijer Viktor Orban, pak, na konferenciji za novinare kazao da je razgovarao s Putinom i zamolio ga da proglasi primirje u Ukrajini te sjedne za pregovarački stol. Agencije prenose da je Putin razgovarao i s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o širenju suradnje u energetici.

Za to vrijeme svijet obilaze snimke stradanja ukrajinskog stanovništva, sav užas rata i razaranja Putinove invazije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!