Poruke G7 iz Njemačke: "Nećemo dopustiti da se Putin izvuče"

26.06.2022.

19:25

Autor: Danko Družijanić/Dnevnik/HRT

Lideri na radnoj večeri

Lideri na radnoj večeri

Foto: Jonathan Ernst / REUTERS

Kijev je ponovno napadnut na dan otvaranja summita G7, trodnevnog skupa čelnika najrazvijenijih zemalja svijeta, koji se održava u bavarskim Alpama. Sastanak će biti u znaku rata u Ukrajini i globalne krize koju je izazvala ruska agresija. Najavljeno je da će na summitu biti prihvaćene i nove sankcije Moskvi.

Summit u bavarskim Alpama uvelike je u znaku dosad učinjenog, ali i novih mjera protiv Rusije te njezine ekonomske i vojne moći. Domaćin se u svojem bilateralnom susretu s američkim predsjednikom prisjetio prvih reakcija na ruski napad i zatim dobio pohvalu.


- Dobra je poruka bila da smo svi ostali ujedinjeni, što Putin, očito, nikako nije očekivao, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz.


- I to se velikim dijelom dogodilo zahvaljujući upravo tebi, najozbiljnije! Jer bilo je mnogo razgovora kako će, u prijelaznom razdoblju, to izgledati, ali odradili ste nevjerojatan posao. I zato ti na tome želim zahvaliti. Moramo ostati zajedno jer Putin je od početka računao kako će se i NATO i G7 podijeliti, ali nismo, i nećemo. I nećemo dopustiti da se on izvuče nakon takve agresije, poručio je predsjednik SAD-a Joe Biden.


Da je reakcija Njemačke bila ključna, ali i da je sada najteži teret na toj, najvećoj europskoj ekonomiji, u održavanju tempa sankcija i prilagodbi na njih, ne dvoji ni britanski premijer. 


- Nisam vjerovao da ću ikada u životu vidjeti kako njemački kancelar istupa onako kako je istupio Olaf Scholz i šalje oružje kako bi pomogao obrani Ukrajine. Jer, znate, mi imamo 4% plina iz Rusije, ali Njemačka ima 40%. Oni su pod pravim pritiskom. Moraju naći druge izvore energije i to i rade. Oni se žrtvuju jer znaju cijenu slobode, rekao je Boris Johnson.


Sada se usuglašava zabrana ruskog izvoza zlata. SAD, Britanija, Japan i Kanada će je uvesti, Francuska to podržava, no čelnik Europskog vijeća poručio je kako se EU slaže u načelu, ali detalje treba uskladiti kako bi što manje patile ekonomije i građani zemalja članica. Slično je i s američkim prijedlogom za ograničavanje cijene ruske nafte.


- I mi i G7 dijelimo iste ciljeve, a to je prekidanje dotoka kisika ruskom vojnom stroju, uz istodobnu brigu za naše ekonomije i ekonomije naših partnera. EU je na dugi rok uz narod Ukrajine, njihovu obranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta te zajedničkih demokratskih vrijednosti, rekao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.


U obližnjem mjestu, glasovitom zimskom sportskom i turističkom odredištu Garmisch-Partenkirchenu uobičajeni prosvjedi. Pokraj znamenite skakaonice sada je i mobilni zatvor, za potencijalne izgrednike među prosvjednicima. Zasad je prazan.


Prosvjeduje se i u Madridu, ondje su se okupili nezadovoljnici uoči NATO-ova summita. Protiv su Saveza i pozivaju na mir. Očito je, ondje gdje se okupljaju čelnici najbogatijih i najmoćnijih zemalja, uvijek ima onih koji im žele nešto poručiti s ulica.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!