12:50 / 11.11.2021.

Autor: Danko Družijanić/Dnevnik HTV-a/HRT/D.S.

Pritisak migranata na poljsku granicu s Bjelorusijom

Migranti na granici Bjelorusije i Poljske

Migranti na granici Bjelorusije i Poljske

Foto: Ramil Nasibulin/BelTA / REUTERS

Povećava se pritisak migranata na poljsku granicu s Bjelorusijom. Satelitske snimke pokazuju velike skupine ljudi, 200 ih je stiglo jučer. Poljska je proglasila izvanredno stanje u pograničnim regijama. Ondje je 15 tisuća vojnika i 4 tisuće graničnih policajaca. 


Stotine ljudi provele su još jednu noć u improviziranim kampovima uz samu žicu, na temperaturi oko nule. Maleni šatori i vatra jedina su im zaštita. Ipak, ne odustaju od prelaska granice.


Poljaci tvrde da migranti imaju i hrane i vode, a sve je organizirao Minsk, u toj su zemlji oni legalno, dovedeni su upravo kako bi ih se proslijedilo u Europsku uniju.  


Među migrantima, jedan Kurd iz Irana pokazuje slike Poljaka izbjeglih u njegovu zemlju za vrijeme Drugoga svjetskoga rata.


- Ovo su Poljaci 1942. Došli su u našu zemlju, u Kurdistan. Mi smo im rekli - dobro došli. Naš dom je i vaš dom. Ne znam zašto oni sada ovako postupaju s nama, kaže.


Drugi iz skupine pokazuje bjelorusku vizu, dokaz kako je on u toj zemlji legalno. Da je cijeli tranzit od Irana do granice s Poljskom detaljno dogovoren, jučer je u intervjuu potvrdio i predsjednik Aleksandar Lukašenko.


Ovo je bila i jedna od tema sastanka na vrhu SAD-a i EU-a u Washingtonu. Postupci Lukašenkova režima učvrstili su stav Zapada i namjeru kažnjavanja zbog ovakvog postupanja.


- Proširit ćemo svoje sankcije protiv Bjelorusije, vrlo brzo, već početkom sljedećeg tjedna. Koliko sam informirana, SAD također priprema sankcije koje će nastupiti početkom prosinca. Ove naše, europske, neće zahvaćati samo fizičke, nego i pravne osobe, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. 


Nevladine udruge, pak, optužuju i poljske i bjeloruske vlasti zbog nehumanog ponašanja i odbijanja azila, te primjene sile.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!