Sve su oči uprte u Južnu Afriku - žarište omikron-soja, svaka informacija je presudna

29.11.2021.

12:10

Autor: Danko Družijanić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Pandemija u svijetu

Pandemija u svijetu

Foto: Loren Elliott / PIXSELL

Omikron-soj koronavirusa predstavlja vrlo visok globalni rizik, na što se zemlje moraju pripremiti, priopćila je Svjetska zdravstvena organizacija. Navodi da ima neviđen broj mutacija na šiljak proteinu, od kojih su neke zabrinjavajuće zbog njihova potencijalnog utjecaja na tijek pandemije. Iako se ne isključuje da se i cijepljeni mogu zaraziti, predviđa se da će to biti u malom omjeru pa je agencija UN-a savjetovala 194 članice da ubrzaju cijepljenje, ali i osiguraju planove za ublažavanje posljedica kako bi se održale nužne zdravstvene usluge.


Sve su oči uprte u Južnu Afriku, žarište omikron-soja. Svaka informacija može biti presudna. U tjedan dana u tamošnjoj regiji u kojoj se ta varijanta pojavila, porast broja oboljelih veći je od 500 posto. Sve je počelo u ordinaciji jedne lokalne liječnice.

- Pacijent mi je došao rano ujutro, mladi muškarac, žalio se na veliku iscrpljenost, umor, imao je bolove u tijelu i glavobolju. To jesu simptomi viralne infekcije, ali nije izgubio osjet njuha i okusa, nije imao druge simptome koje smo viđali kod delta-varijante. Testirala sam ga i bio je pozitivan, onda sam testirala i njegovu obitelj i svi su bili pozitivni, uključujući i petomjesečnu bebu, koja je bilo dobro, rekla je Angelique Coetzee, liječnica, Pretoria, Južna Afrika.

Uslijedilo je još sedmero pozitivnih u njezinoj ambulanti.

- Odmah sam alarmirala naš stožer, rekla sam: slušajte, ovdje se nešto događa. Deset tjedana nismo imali COVID slučajeve, a sad ih je ovoliko, to ne može biti slučajno. Nešto se događa, rekla je Coetzee.

U Južnoj Africi procijepljenost je slaba. Samo 24 posto dobilo je cjepivo. Mnogi su zato zabrinuti.

- Ne znamo što možemo očekivati. Bojimo se da će epidemija ponovno početi i da će virus biti još opasniji, rekao je stanovnike Pretorije.

To je dominatno razmišljanje diljem svijeta, i među stručnjacima. Dok se ne bude bolje poznavao omikron-soj, nitko ne želi novi rizik, poput sporosti u reakciji na početku pandemije. Južna Koreja odgodila je ublažavanje mjera, dijelom zbog nove varijante, dijelom zbog opterećenosti zdravstvenog sustava.

Australija je potvrdila prvi slučaj zaraze omikron-sojem, kod čovjek koji je doputovao iz Johannesburga prije četiri dana.

- Nisam pretjerano zabrinut. Mi smo se suočavali i do sada s varijantama, i uspijevali smo upravljati na isti način kao što to činimo i sada. Dakle, stvari idu po starom. Imamo vrlo učinkoviti sustav karantene i nismo imali propusta, rekao je Charles Pain, Zavod za javno zdravstvo, Sjeverni teritorij, Australija.

I šefica Europske komisije ponavlja kako je svima potrebno neko vrijeme da se utvrde činjenice i, bude li potrebno, prilagodi cjepivo.

- Znanstvenici i proizvođači cjepiva trebaju dva do tri tjedna kako bi dobili punu sliku kvalitete mutacija na omikron-varijanti. I zato trebamo vrijeme s mjerama opreza. Prije svega: cijepljenje, cijepljenje i cijepljenje. Booster, booster, booster - što je više moguće. Jer to povećava razinu protutijela i stimulira sjećanje na stanice virusa, rekla je Ursula Von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

Europa je ionako pod pritiskom širenja virusa i velikih brojeva.

Nizozemska se sinoć ranije zatvorila - novo ograničenje rada trgovina, kafića, restorana je do 17 sati. I tako najmanje 3 tjedna.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!