Putin okrivljuje Kijev za eskalaciju, ali poziva na "jačanje" diplomacije

20.02.2022.

17:33

Autor: Hina/HRT

Putin i Macron

Putin i Macron

Foto: Johanna Geron/Sputnik/Aleksey Nikolskyi/Kremlin / Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin skrenuo je u nedjelju pozornost francuskom čelniku Emmanuelu Macronu na to da ukrajinske "provokacije" pridonose žešćim borbama sa separatistima u istočnoj Ukrajini, no istodobno je rekao da želi "intenzivirati" diplomatske napore koji bi pridonijeli rješenju sukoba.

U telefonskom razgovoru s francuskim kolegom Putin je zatražio da NATO i Sjedinjene Države "ozbiljno shvate" zahtjeve Rusije u pogledu njezine sigurnosti, usred aktualne krize između Moskve i Zapada, objavio je Kremlj.

"Izrazili smo ozbiljnu zabrinutost zbog naglog pogoršanja situacije na liniji kontakta u Donbasu", stoji u priopćenju Kremlja te se dodaje kako je Putin "istaknuo da su izvor eskalacija provokacije ukrajinskih snaga".

Ruski predsjednik smatra i da zapadnjačka isporuka modernog oružja i streljiva ukrajinskim vojnim snagama "Kijev gura prema vojnom rješenju" kada je posrijedi sukob s proruskim separatistima, koji traje od 2014.

- Službeni Kijev samo hini pregovore i tvrdoglavo odbija primijeniti sporazume iz Minska" potpisane 2015. koji bi trebali pridonijeti rješenju sukoba, kazao je ruski predsjednik.

"S obzirom na hitnost situacije, obojica predsjednika prepoznala su da treba intenzivirati potragu za rješenjima diplomatskim putem", čiji je cilj "olakšati obnovu primirja i zajamčiti napredak u rješavanju sukoba", stoji u priopćenju Kremlja.

Elizejska palača je priopćila da su se Macron i Putin suglasili da se ponovo pokrenu aktivnosti "u normandijskom formatu" na osnovi razmjene mišljenja i ukrajinskih prijedloga zadnjih dana.

Idućih dana očekuje se dodatno intenziviranje diplomacije, pa će tako uskoro razgovarati šefovi diplomacije dviju zemalja.

Putin je ponovio Macronu svoju "namjeru da povuče vojnike" iz Bjelorusije "na kraju sadašnjih vježbi".

Bjelorusija je pak najavila da će ruske trupe, koje se od 10. veljače nalaze na njezinu teritoriju zbog vojnih manevara, koji bi trebali završiti u nedjelju, ostati ondje zbog drugih sličnih vježbi.

"Morat ćemo sve ovo provjeriti, možda će trebati malo vremena", reklo je francusko predsjedništvo napominjući da se izjave bjeloruskih vlasti "ne podudaraju s riječima predsjednika Putina".

Francuski i ruski čelnik nisu se složili oko toga tko je odgovoran za napetosti u istočnoj Ukrajini, rekao je francuski dužnosnik. Macron okrivljuje ruske separatiste a Putin Ukrajinu.

Vladimir Putin je "ponovno istaknuo potrebu da Sjedinjene Države i NATO ozbiljno shvate zahtjeve Rusije za sigurnosnim jamstvima i da na njih odgovore na konkretan i sadržajan način".

Rusija, koju Zapad optužuje za gomilanje 150.000 vojnika na granicama Ukrajine s ciljem invazije te zemlje, traži obećanje da Kijev nikada neće ući u NATO, kao i prekid vojnih pojačanja Saveza na svojim granicama.

Zapad je te zahtjeve odbio.

Sve napetije na crti razdvajanja

Ukrajinska vojska i proruski separatisti međusobno se optužuju za provokacije i izvještavaju o novim kršenjima primirja. Na crti razdvajanja sve je napetije.

U dijelu regije Donbas, zbog teškog granatiranja iz minobacača i protutenkovskih bacača granata, zatvorena je jedna od sedam kontrolnih točaka na teritoriju pod nadzorom separatista. Ukrajinski predsjednik Zelenski pozvao je na hitan prekid vatre.


Britanski premijer Boris Johnson za BBC je rekao kako provokacije u Donbasu i eksplozije upućuju na to da je ruski plan na neki način već počeo.

U Münchenu je završila trodnevna sigurnosna konferencija na kojoj su se okupili brojni svjetski čelnici. Umjesto premijera Plenkovića, koji je otkazao sudjelovanje zbog smrti oca, na panelu je govorio ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. On je novinarima ponovio da je Hrvatska preporučila svojim državljanima na istoku Ukrajine da napuste to područje i da smatra da se ukrajinska kriza može riješiti samo uz poštovanje međunarodnog prava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!