19:17 / 22.04.2022.

Autor: Danko Družijanić/Dnevnik/HRT

Ruske snage pojačavaju pritisak na istočno bojište

Mariupolj

Mariupolj

Foto: Chingis Kondarov / REUTERS

Vladimir Putin optužio je Kijev da ne dopušta predaju ukrajinskih branitelja koji još pružaju otpor iz čeličane Azovstalj. Istodobno, ruske snage pojačavaju pritisak na istočno bojište. Žestoki su napadi na drugi po veličini ukrajinski grad Harkiv i ostale gradove koji Rusima stoje na putu u osvajanju Donbasa. Moskva nije odustala ni od juga Ukrajine gdje za potpunu kontrolu nad ukrajinskom obalom Crnoga mora trebaju osvojiti Odesu. Izjave nekih ruskih vojnih dužnosnika upućuju upravo na to da Rusija, osvajanjem juga Ukrajine, želi otvoriti put i prema Pridnjestrovlju, proruskoj pokrajini u Moldaviji.

Ukrajinske vlasti objavile su snimke na kojima se navodno vide posljedice ruskog granatiranja bolnice u Limanu, u Harkivskoj regiji. Tvrde da je pogođena raketama uragan.

Fotografije iz Mariupolja pokazuju Čečene, predvođene zastupnikom ruske Dume, Adamom Delimhanovom, u blizini čeličane Azovstalj, posljednje točke otpora ukrajinskih branitelja. No iako već danima ruska strana, posebno čečenske postrojbe, najavljuje zauzimanje tog, sada već znamenitog uporišta, to im ne uspijeva. Nekoliko stotina branitelja odbija se predati. BBC je snimio kratki intervju s pripadnikom pukovnije Azov, koji je u Azovstalju.

- U posljednjih nekoliko dana Rusi su nekoliko puta pokušali napasti naše položaje. Uz potporu topništva, projektilima s brodova i teškim bombama. Pod stalnim smo bombardiranjem iz zraka te izloženi udarima projektila višecijevnih raketnih bacača i topova. Pokušali su proboj kolonama oklopnih vozila, s puno pješaštva, uz podršku tenkova. Sve im je propalo, rekao je Svjetoslav Palamar, pripadnik ukrajinske pukovnije "Azov", Mariupolj.

Potvrdio je da su s njima, ali u skloništima na zasebnoj lokaciji, i stotine civila.

- Dok god smo mi ovdje, Mariupolj je pod kontrolom Ukrajine. Mariupolj je bio i ostat će ukrajinski bez obzira na to što oni kažu... borba se nastavlja, mi smo i dalje ovdje. Nema smisla komentirati izjave ruskih fašista, sve što oni kažu je laž, dodao je Palamar.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski navodi kako je ruska strana odbila prijedlog da tijekom Uskrsa zavlada primirje.

- Na jugu i istoku naše zemlje okupatori nastavljaju sve napore kako bi ostvarili bilo kakvu pobjedu. Pojačavaju svoje snage, uključuju nove i nove bataljune, taktičke skupine. Pokušavaju čak organizirati i novačenje u okupiranim područjima. Tako samo odgađaju neizbježno, svejedno će morati napustiti našu zemlju, uključujući Mariupolj, grad koji nastavlja pružati otpor Rusiji, rekao je Zelenski.

Daleko od naseljenih mjesta u kijevskoj regiji, ukrajinski pirotehničari uništavaju neeksplodirane bombe i granate. Očevici tvrde kako su u povlačenju Rusi posvuda ostavljali mine iznenađenja, čak i pod tijelima mrtvih suboraca koje su ostavili na bojišnici. Ukrajina je i do sada bila jedna od zemalja na svijetu s najviše zaostalih mina, još od sukoba 2014.

- Iz vlastitog iskustva mogu vam reći kako za jednu godinu ratovanja trebate 10 godina čišćenja mina. Dakle za mjesec dana okupacije ovog područja, trebat će nam oko godinu, rekao je Murai Petorvić, zapovjednik postrojbe pirotehničara u regiji Kijev.

Ukrajinske vlasti objavile su snimke nastavka raščišćavanja područja oko Černjihiva, pa i uklanjanja velike neeksplodirane bombe. Rusko ministarstvo obrane objavilo je snimke navodno napuštenih ukrajinskih položaja, pa i slike poginulih ukrajinskih vojnika. Ne navodi se međutim lokacija na kojoj je to snimljeno.

Njemačka ministrica vanjskih poslova na baltičkoj je turneji. Poslala je poruku da je Berlin spreman pridonositi u pojačavanju NATO-ovih borbenih skupina na Baltiku, dodajući da "se mora braniti svaki centimetar savezničkog teritorija".

- Ovaj strašni ruski rat protiv Ukrajine uzdrmao je europski sigurnosni poredak. Zato svi zajedno pomažemo Ukrajinu oružjem, pružamo financijsku i humanitarnu pomoć. Do sada smo uveli pet paketa sankcija protiv ruskog vojnog stroja, radimo i na šestom, koji bi trebao još više pritisnuti, uključujući i energetski sektor, rekla je Annalena Baerbock, njemačka ministrica vanjskih poslova.

A u Moskvi kao u neka davna vremena, Komunistička stranka proslavlja 152. rođendan Vladimira Iljiča Uljanova, svima poznatog kao Lenjin. Istodobno, jedan je aktualni general Ruske vojske ustvrdio da je cilj Rusije zauzeti cijeli jug Ukrajine i stvoriti poveznicu s ruskim separatistima u regiji Pridnjestrovlje, u državi Moldaviji.

Ondje Rusija, već više od 3 desetljeća drži svoj vojni kontingent, ne teritoriju suverene Moldavije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!