11:52 / 24.02.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Roth: Ruska agresija na Ukrajinu opasna za istočnu Europu, ali i Balkan

"Ruska agresija na Ukrajinu opasna za istočnu Europu, ali i Balkan"

"Ruska agresija na Ukrajinu opasna za istočnu Europu, ali i Balkan"

Foto: - / Shutterstock

Napad Rusije na Ukrajinu dovodi u pitanje ne samo opstanak te zemlje nego ugrožava cijelu istočnu Europu, ali i stabilnost zapadnog Balkana, ocijenio je danas predsjednik vanjskopolitičkog odbora Bundestaga Michael Roth založivši se pritom da Zapad što prije "zaustavi separatiste" u BiH.


U objavi na svom Twitter profilu Roth, istaknuti član njemačkog SPD-a i bivši ministar za Europu u vladi Angele Merkel, upozorio je, reagirajući na rusku agresiju na Ukrajinu, kako to može imati ozbiljne posljedice ne samo na istoku Europe nego i na Balkanu, gdje je niz država suočen s nestabilnošću i različitim prijetnjama.

- (Vladimir) Putin ne samo da ratuje protiv Ukrajine, već dovodi u pitanje pravo na postojanje istočnoeuropskih država. To također torpedira europsku perspektivu zapadnog Balkana, upozorio je Roth ističući kako je Europska unija sada na kušnji dokazivanja svoje vjerodostojnosti i održavanja davno danih obećanja.

Pojasnio je kako bi stoga morale biti riješene dvojbe o pristupanju Albanije i Sjeverne Makedonije Uniji te je pozvao Bugarsku da prestane blokirati taj proces.

Za Kosovo je predložio što bržu viznu liberalizaciju, a u odnosu na BiH upozorio je na separatističke tendencije koje prijete opstanku te zemlje, čime je očevidno aludirao na politiku koju vodi srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

On uz otvorenu potporu Rusije već mjesecima najavljuje i poduzima konkretne korake koji bi vodili ka izdvajanju Republike Srpske iz ustavno-pravnog poretka BiH. Rusija također pruža potporu Dodiku u osporavanju mandata visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta.

- Treba zaustaviti separatiste u Bosni i Hercegovini, poručio je Roth.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!