Rusija grupira snage na granici s Ukrajinom; SAD šalje vojnike u Europu

03.02.2022.

12:23

Autor: Gordan Žvanović/Podnevni Dnevnik/IMS HTV-a/HRT

Rusija grupira snage na granici s Ukrajinom; SAD šalje vojnike u Europu

Rusija grupira snage na granici s Ukrajinom; SAD šalje vojnike u Europu

Foto: HTV / HRT

Čini se da je učinkovito diplomatsko rješenje rusko-ukrajinske krize sve dalje. Unatoč pregovorima, obje strane jačaju vojnu nazočnost. Ruske snage grupirane su na granici s Ukrajinom, a SAD u Europu šalje dodatne snage, što je službena Moskva kritizirala i nazvala destruktivnim.


Dok ukrajinski vojnici budno motre položaje ruskih postrojbi daleko od granice, naoružava se i sve veći broj civila. 


Dania je iz Kijeva otišao u predgrađe jer ondje će, smatra, u slučaju ruskog napada biti sigurniji.


- Sto tisuća  ruskih vojnika na granici stvarna je prijetnja. Ako dobiju naredbu da napadnu, to treba shvatiti ozbiljno, rekao je Dania.


Zapadni čelnici s Moskvom pokušavaju pronaći diplomatsko rješenje, ali obje strane pripremaju se za mogući sukob. 


Američki predsjednik Joe Biden najavio je prebacivanje 1000 vojnika iz Njemačke u Rumunjsku i slanje dodatnih 2000 u Njemačku i Poljsku.


- Odluka o jačanju američke nazočnosti u Poljskoj slanjem 1700 vojnika snažan je signal solidarnosti i odgovor na potencijalnu rusku agresiju na Ukrajinu, rekao je Mariusz Blaszczak, poljski ministar obrane.


Simbol snage NATO-a u regiji je i američki nosač zrakoplova USS Harry S. Truman, koji je na čelu borbene skupine na vojnoj vježbi u Jadranskom moru. Rusija je osudila američku odluku o slanju dodatnih snaga u Europu i nazvala je destruktivnim korakom koji će smanjiti mogućnost političkog rješavanja krize.


- Potičemo Sjedinjene Države da odustanu od provokativnih poteza i podizanja napetosti na europskom kontinentu, rekao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

video thumb

S američkim predsjednikom telefonski je razgovarao francuski čelnik Emmanuel Macron. Dogovorili su se da će koordinirati odgovor na rusko nagomilavanje snaga na granici s Ukrajinom, a Macron je najavio i mogućnost posjeta Rusiji. 


- Kad je riječ o ukrajinskom pitanju i dijalogu s Rusijom, za mene je prioritet smirivanje napetosti i pronalaženje političkog puta za izlazak iz krize, rekao je Macron.


Američki su dužnosnici potvrdili da su pisma objavljena u španjolskom dnevnom listu El País autentični dokumenti koje su NATO i SAD poslali kao odgovor na ruske zahtjeve. U dokumentima nema neočekivanog - zapad Rusiji nudi razgovor o smanjivanju nuklearnog naoružanja i uvođenju mjera za izgradnju povjerenja u zamjenu za smanjivanje napetosti oko Ukrajine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!