Ruske snage zauzele petinu teritorija Ukrajine

12:13 / 03.06.2022.

Autor: Tamara Marković/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Donbas

Donbas

Foto: Serhii Nuzhnenko / REUTERS

Stoti je dan ruske invazije na Ukrajinu. I dalje nema naznaka smirivanja borbi na istoku zemlje. Najteže je u Sjeverodonecku, veći dio grada u rukama je okupatora, ali ukrajinske su snage tijekom noći zabilježile vojne uspjehe. Na jugu zemlje, u okupiranom Hersonu, branitelji su krenuli u protuofenzivu. Danas bi na snagu trebao stupiti i šesti paket sankcija Europske unije.


Od pokušaja da osvoji Kijev do potpunog zaokreta u planovima. Prvotno zamišljen Putinov blitzkrieg protegnuo se na 100 dana rata uz velike vojne gubitke na objema stranama. Nakon što nisu uspjeli okružiti ukrajinsku prijestolnicu, ruski se prioriteti mijenjaju - fokus u cijelosti preusmjeravaju na Donbas gdje počinje druga faza rata. Duga mučna tri mjeseca trajala je bitka za Mariupolj. Sada je sve vjerojatniji pad još jednog velikog grada, što bi Rusima donijelo važnu stratešku prednost. 70 posto Sjeverodonecka u ruskim je rukama.

- Stanje u Donbasu nepromijenjeno je. Imali smo uspjeha u borbama u Sjeverodonecku, ali prerano je o tome govoriti. Ondje je najteže, slično je i u Lisičansku i Bahmutu. Rusi nastavljaju sa snažnim napadima u mnogim gradovima, rekao je Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

Ruske snage zauzele su petinu teritorija Ukrajine. U južnoj regiji Herson, koja je pod nadzorom ruskih snaga od početka ožujka, ukrajinska vojska, kako ističu, postigla je znatan napredak u protuofenzivi. Proruski separatisti u okolici Hersona navodno se žale na nedostatak hrane te na uvjete za borbu. U palom Mariupolju, simbolu ljudske patnje i stradanja, za preostale stanovnike nema dvojbe kako nazvati ruske aktivnosti.

- Kako god nazvali ovu vojnu aktivnost - specijalnom operacijom, obrambenom, ofenzivnom - kako god to htjeli nazvati, to je bio rat. Bio je to rat, i ljudi su umirali, zgrade su se rušile, grad se rušio. Grad u kojem je netko jednom bio sretan, kaže Olga Romanova, stanovnica Mariupolja.

Ukrajinske vlasti upozoravaju da je u Mariupolju ubijeno više od 20 000 civila. Proruski separatisti provode rusifikaciju preostalog stanovništva koja počinje od najranije dobi. U školi se uči ruski jezik i ruska povijest. Na TV ekranima u gradu emitiraju se ruski programi.

- Upravo govore kako ruske snage napreduju, dok Ukrajina okreće leđa svojim vojnicima.

Putinova takozvana specijalna vojna operacija ostavlja posljedice i s one strane granice. U Nižnjem Novgorodu domaće stanovništvo posljedice političkih odluka Kremlja osjeća na vlastitom džepu.

- Više ne naručujemo hranu za van, manje idemo u kafiće. Morali smo smanjiti izdatke za zabavu poput kazališta i koncerata. Pokušavamo to koliko možemo priuštiti djeci. Strane tvrtke otišle su iz zemlje pa je teško naći posao, kaže Sofia Suvorova, stanovnica Nižnjeg Novgoroda.

Preokret na bojnom polju u korist Ukrajine moglo bi donijeti novo oružje koje stiže iz SAD-a. Napredni raketni sustavi HIMARS omogućit će Ukrajincima da gađaju udaljene ruske položaje, čime bi mogli ojačati i svoju poziciju za pregovaračkim stolom. NATO upozorava da bi sukob u Ukrajini mogao prerasti u dug i težak iscrpljujući rat.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!