07:00 / 18.09.2021.

Autor: V.G./Hina/HRT

SAD i Australija istaknule važnost odnosa s Francuskom

Ned Price

Ned Price

Foto: Andrew Harnik / Reuters

Sjedinjene Američke Države i Australija istaknule su u petak važnost odnosa s Francuskom, nakon što je Pariz opozvao veleposlanike u tim zemljama zbog najave strateškog partnerstva između Washingtona, Londona i Canberre.

- Francuska je vitalni partner i naš najstariji saveznik te našem odnosu pridajemo najveću vrijednost, naveo je u priopćenju glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

Dodao je kako se Washington nada da će razgovore na tu temu nastaviti na višoj razini u sljedećim danima pa i tijekom Opće skupštine UN-a sljedećeg tjedna u New Yorku.

Na opoziv veleposlanika reagirala je i Australija koja je izrazila žaljenje zbog te odluke i istaknula važnost odnosa s tom zemljom.

- Veselimo se daljnjoj suradnji u mnogim područjima od zajedničkog interesa na temelju zajedničkih vrijednosti, napisao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

Francuska je u petak pozvala na konzultacije svoje veleposlanike u SAD-u i Australiji, nakon najave strateškog partnerstva između Washingtona, Londona i Canberre te posljedičnog otkazivanja ugovora po kojem je Australija trebala kupiti francuske podmornice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!