Biden šalje još dvije tisuće vojnika u Europu

02.02.2022.

15:21

Autor: Branka Slavica/P.F./Hina/HRT

Američki vojnici

Američki vojnici

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Predsjednik Joe Biden potpisao je odluku o raspoređivanju oko 3000 američkih vojnika u Europi, potvrdio je glasnogovornik Pentagona, John Kirby. Odgovor je to na rastuću napetost između Ukrajine i Rusije, bojazan od novog ruskog napada na tu zemlju.

Oko dvije tisuće američkih vojnika iz vojne baze Fort Bragg u Sjevernoj Karolini bit će poslano u Poljsku i Njemačku gdje će se pridružiti američkim trupama koje se tamo već nalaze. Većina odlazi u Poljsku.

Oko tisuću američkih vojnika stacioniranih u Njemačkoj sljedećih će dana biti premješteno u Rumunjsku, američke trupe odlaze na poziv rumunjske vlade, kazao je Kirby.

- Ove snage neće se boriti u Ukrajini, ovo su privremene odluke, odgovor na trenutačnu situaciju, istaknuo je glasnogovornik Pentagona na konferenciji za novinare.

Rakete

Rakete

Foto: Ilustracija / Shutterstock

SAD spreman na razgovore s Rusijom o ograničavanju broja vojnika i raketa

Washington je spreman razgovarati o obećanju da neće raspoređivati vojnike ili rakete u Ukrajini, ako na to pristane Rusija, stoji u povjerljivom dokumentu za koji španjolski list El Pais kaže su pisani odgovori Washingtona i NATO-a na sigurnosne zahtjeve Rusije.

- SAD je spreman razgovarati o uvjetnim recipročnim mjerama i recipročnim obećanjima SAD-a i Rusije da će se suzdržati od slanja ofenzivnih raketnih sustava i stalnih snaga s borbenom misijom u Ukrajini, piše u dokumentu, prenio je El Pais na svojim internetskim stranicama.

El Pais nije naveo kako je došao do dokumenta.

SAD i saveznici u NATO-u također su spremni razgovarati o recipročnim mjerama kojima je cilj izbjeći opasne incidente u zraku i na moru, kao i uvjeriti Moskvu da u Rumunjskoj i Poljskoj nisu razmještene krstareće rakete Tomahawk, dodaje se.

NATO i Kremlj odgovorili su Reutersu da neće komentirati objavu El Paisa.

Stajališta navedena u dva dokumenta, koja su Moskvi službeno predana 26. siječnja, odgovaraju javnim izjavama američkih i savezničkih dužnosnika.

SAD već dugo tvrdi da NATO-ov europski raketni štit smješten u Rumunjskoj, uz jedan položaj koji se planira u Poljskoj, ne služi obrani od ruskih raketa, nego od prijetnji Irana i šire s Bliskog istoka.

Zapad tvrdi da je 100.000 ruskih vojnika razmješteno uz ukrajinsku granicu i u Bjelorusiji, a Rusija odbacuje optužbe da planira napad na Ukrajinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!