Kina se priprema za 'tragičnu bitku' s COVID-om

22.12.2022.

Zadnja izmjena 19:17

Autor: M.M./Hina/HRT

Kina

Kina

Foto: Thomas Peter / Reuters

Nakon velikih prosvjeda i neumoljivog širenja zaraze, Kina je ovog mjeseca naglo odustala od drastičnih epidemioloških mjera i pokušaja održavanja nulte stope zaraze COVID-om. Radikalan pristup pandemiji vlasti u Pekingu, posljednje gotovo 3 godine, odrazio se i na psihološko stanje milijardu i 400 milijuna Kineza, ali i zadržao broj preminulih na samo malo više od pet tisuća, prema službenim podacima. Nakon popuštanja mjera broj novozaraženih vrtoglavo raste.Iz bolnice u Šangaju poručili su svom osoblju da se pripremi za "tragičnu bitku" s COVID-om jer očekuje da će se polovina od 25 milijuna ljudi u gradu zaraziti do kraja godine, dok se virus uglavnom nezaustavljivo širi Kinom.

Nakon velikih prosvjeda i neumoljivog rasta broja slučajeva, Kina je ovog mjeseca naglo promijenila politiku odustajući od svojeg režima "zero COVID", koji je uzeo velik financijski i psihološki danak za njezinih 1,4 milijarde ljudi. Međutim, prema službenim brojevima u Kini je od početka pandemije početkom 2020. umrlo 5241 osoba - što je djelić onoga s čime se suočila većina drugih zemalja.

Kina je izvijestila da nema novih smrtnih slučajeva od COVID-a drugi dan zaredom 21. prosinca. Vlasti, koje su suzile kriterije za smrt od COVID-a, potvrdile su 389.306 slučajeva sa simptomima.

Šangajska bolnica Deji objavila je na svom službenom računu WeChat kasno u srijedu da je u gradu bilo oko 5,43 milijuna pozitivnih i da će se 12,5 milijuna u glavnom kineskom komercijalnom središtu zaraziti do kraja godine.

- U ovoj tragičnoj bitki cijeli će Veliki Šangaj pasti, a mi ćemo zaraziti sve osoblje bolnice! Zarazit ćemo cijelu obitelj! Svi će naši pacijenti biti zaraženi! Nemamo izbora i ne možemo pobjeći, poručili su.

U nastojanju da spriječe širenje virusa na cijelu Kinu, stanovnici Šangaja izdržali su dvomjesečnu karantenu koja je završila 1. lipnja, a mnogi su izgubili prihode i teško dolazili do osnovnih potrepština.

Stotine su umrle, a stotine tisuća zaraženo je u ta dva mjeseca. Stručnjaci kažu da bi se Kina sljedeće godine mogla suočiti s više od milijun smrtnih slučajeva od COVID-a.

Besplatni lijekovi

Zaokret kineske politike zatekao je krhki zdravstveni sustav nespreman - bolnice imaju premalo kreveta i zaliha krvi, ljekarne premalo lijekova, a vlasti se utrkuju u izgradnji posebnih klinika.

Manji gradovi udaljeni od bogate istočne i južne obale posebno su ranjivi. Tongchuan, grad od 700.000 stanovnika u sjeverozapadnoj pokrajini Shaanxi, pozvao je u srijedu sve medicinske radnike koji su otišli u mirovinu u posljednjih pet godina da se pridruže borbi protiv COVID-a.

Zdravstvene ustanove na svim razinama u gradu pod velikim su pritiskom, stoji u priopćenju.

Državni mediji navode da se lokalne vlasti pokušavaju uhvatiti u koštac s nestašicom lijekova, dok farmaceutske tvrtke rade dodatno na povećanju zaliha.

Iz Dongguana, velikog grada u južnoj Kini, poručuju da je ukupno 100.000 tableta ibuprofena stiglo u grad i da će biti distribuirane u 41 državnu drogeriju ovaj tjedan, prije nego što budu dostupne besplatno, izvijestio je Global Times.

U Wuhanu, središnjem gradu u kojem je virus prvi put otkriven potkraj 2019., 3 milijuna tableta ibuprofena isporučavalo se medicinskim ustanovama i maloprodajnim ljekarnama svaki dan od 17. prosinca, stoji u izvješću.

Vlasti u Sanyi na južnom otoku Hainan postavile su 18 ljekarni za distribuciju besplatnih lijekova, dok ljekarne u Zhoukou daju čak 10 besplatnih tableta dnevno stanovnicima koji predoče osobnu iskaznicu.

Njemačka poslala mRNA cjepiva

Njemačka je priopćila da je poslala svoju prvu seriju BioNTech cjepiva u Kinu kako bi ona najprije dala njemačkim iseljenicima. Berlin se zauzima za to da se drugim stranim državljanima dopusti da ih uzmu.

To bi bila prva mRNA cjepiva, koja se smatraju najučinkovitijima protiv bolesti, dostupna u Kini.

Kina ima devet domaćih cjepiva protiv COVID-a odobrenih za upotrebu.

Neki kineski stručnjaci predviđaju da će val COVID-a dosegnuti vrhunac potkraj siječnja, a život će se vjerojatno vratiti u normalu potkraj veljače ili početkom ožujka.

Više pogledajte u prilogu Gordana Žvanovića:

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!