Zelenski: Ukrajinci koji surađuju s Rusima trebaju se dobro zamisliti

02.04.2022.

08:21

Autor: Elizabeta Gojan/HTV/IMS

Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik

Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik

Foto: Screenshot / via Reuters

Vojna situacija na istoku Ukrajine i dalje je teška. Konvoj Crvenog križa danas će se još jednom pokušati priključiti evakuaciji civila iz Mariupolja.

Mariupolj nakon 37 dana granatiranja: dok oružje privremeno miruje, oni koji su ostali šetaju ulicama kojih više nema. Deseci tisuća ljudi koji su ostali skrivaju se u ruševinama.

- Ovdje je nekada bilo sirotište. Izgrađeno je 1998. godine. Sada se tu skrivamo. Ne znamo što se dogodilo s našim stanom, ovamo smo donijeli sve što nam je ostalo... - govori novinarima Natalija, stanovnica Mariupolja.

video thumb

Danas bi se trebao otvoriti humanitarni koridor iz Mariupolja prema Zaporižju. Nadgledat će ga predstavnici Međunarodnog Crvenog križa i UNHCR-a. Do sada je iz okupiranog Mariupolja evakuirano više od 3000 ljudi.


U noćnom video obraćanju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je potvrdio da je vojna situacija na istoku zemlje jako teška.


- Na sjeveru zemlje okupator se nastavlja povlačiti. Polako, ali primjetno. No na istoku je stanje i dalje vrlo teško. Ruske trupe kreću se prema Donbasu i Harkivu. Pripremaju nove udare - rekao je ukrajinski predsjednik.


U Kijev je stigla i predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola. Ona je prva čelnica neke europske institucije koja je posjetila Ukrajinu od početka invazije.


- Vi vodite i naš rat, borite se za temeljna načela koja je ovaj kontinent toliko stoljeća branio. Stoga bih željela biti sigurna da imate sve što vam treba kako biste pobijedili u ovom ratu, jer - ako vi pobjeđujete, pobjeđuje svijet - poručila je.


"Svi oni Ukrajinci koji surađuju s Rusima trebaju se dobro zamisliti. Ovo im je zadnje upozorenje", poručio je proruskim čelnicima na okupiranim područjima Luhanska i Donecka ukrajinski predsjednik.


- Moja poruka je jednostavna: odgovornost za suradnju je neizbježna. Sutra ili prekosutra, to je sporedno. Ključno je to da je povratak pravde neizbježan - poručio je Zelenski.


Kijev i Moskva razmijenile su zatvorenike u sklopu dosadašnjih mirovnih pregovora. Oslobođeno je 86 ukrajinskih vojnika.


Ukrajinski parlament Vrhovna rada prihvatio je zakon o zabrani uporabe simbola V i Z, kao i o proglašenju Rusije terorističkom zemljom.


Aleksandar Njevzorov prvi je ruski politički komentator priveden zbog navodnog širenja lažnih informacija o ruskoj vojsci od početka ruske invazije na Ukrajinu. "Nikada nisam krio da sam na strani Ukrajine, koja je žrtva i mučenica, a Rusija agresor, diktator i zločinac" - poručio je 63-godišnji ruski novinar i politički komentator te bivši zastupnik ruske Dume koji se okomio se na prvog čovjeka Rusije kojeg podupire više od 81% stanovnika prema najnovijim anketama.


- A veliki predsjednik nije veliki taktičar. Putin je nažalost čovjek koji nije izučio zanat, koji ne može usvojiti iskustva Europe i svijeta, koji se okružio samo ulizicama i lopovima. Na kraju, naravno, tragičan kraj za njega je neizbježan - poručio je Njevzorov.


Ruske trupe povukle su se s područja nuklearne elektrane Černobil. Sa sobom su odveli i 200-tinjak pripadnika ukrajinske nacionalne garde. Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Mariano Grossi izjavio je da nema povišena radijacije u okolici elektrane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!