Stanovnici Kanzasa glasali protiv restrikcija prava na pobačaj

03.08.2022.

08:48

Autor: Hina/HRT

Stanovnici Kansasa glasali su o pravu na pobačaj

Stanovnici Kansasa glasali su o pravu na pobačaj

Foto: Eric Cox / REUTERS

Glasači u Kansasu u utorak su na biralištima odbacili pokušaj uklanjanja zaštite prava na pobačaj iz ustava te savezne države, u prvom glasanju o pravima na abortus otkad je američki Vrhovni sud odbacio presudu Roe v. Wade.

Stanovnici Kansasa glasali su o amandmanu vezanom za presudu tamošnjeg Vrhovnog suda iz 2019. kojom se garantiralo pravo na pobačaj, trenutno do 22. tjedna trudnoće.

Parlament te savezne države s republikanskom većinom nakon te odluke predstavio je amandman za odbacivanje tog ustavnog prava, s ciljem vraćanja upravljanja tim pitanjem pod kontrolu zastupnika.

Nakon 98 posto prebrojanih glasova, amandmanu se usprotivilo 59 posto birača, a 41 posto ga je podržalo.

To znači da parlament Kansasa s republikanskom većinom neće moći donositi restrikcije prava na pobačaj u toj konzervativnoj saveznoj državi, u koju su stizale pacijentice iz obližnjih Teksasa, Oklahome i Missourija gdje je abortus potpuno zabranjen.

Demokrati su nakon ovih rezultata ohrabreni da će pitanje pobačaja u studenome, na izborima na sredini mandata, privući birače na njihovu stranu, iako ih brine rast inflacije.

- Ovo bi trebao biti poziv na buđenje za protivnike pobačaja, rekao je Neal Allen, politolog sa sveučilišta Wichita. 

- Kad potpuna zabrana postane realna mogućnost, imate mnogo ljudi koji izlaze na birališta te gubite mnogo više umjerenih pobornika restrikcija pobačaja, dodao je.

Ovo glasanje u Kansasu prvo je od nekoliko njih u SAD-u na kojem će savezne države odlučivati o pitanju pobačaja. Kentucky, Kalifornija, Vermont i vjerojatno Michigan idu na birališta na jesen.

Predsjednik Joe Biden pridružio se demokratima diljem zemlje koji su pohvalili rezultate u Kansasu.

"Ovo glasanje jasno pokazuje ono što znamo: većina Amerikanaca slaže se da žene trebaju imati pristup pobačaju i moraju imati pravo same donositi zdravstvene odluke", priopćio je Biden.

Anketa koju je u veljači objavilo sveučilište Fort Hays pokazalo je da većina stanovnika Kansasa ne podržava potpunu zabranu pobačaja. Oko 60 posto nije se složilo da abortus treba biti potpuno ilegalan, a njih 50.5 posto reklo je da vlada Kansasa ne bi trebala stavljati nikakve regulacije na okolnosti pod kojim se oni obavljaju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!