07:41 / 31.03.2021.

Autor: Branka Slavica/HRT

State Department: U HR nasilje nad novinarima, zastrašivanje i cenzura

ilustracija

ilustracija

Foto: Pixabay / HRT

Američki State Department objavio je 45. godišnje izvješće o stanju ljudskih prava u zemljama svijeta. Kao probleme u Hrvatskoj dokument spominje slučajeve nasilja nad novinarima, zastrašivanje i cenzuru; postojanje kaznenog zakona o kleveti; neopravdano policijsko nasilje nad ilegalnim migrantima; korupciju, diskriminaciju pripadnika etničkih manjina, posebno Roma i Srba.

- Vlada je poduzela značajne korake u procesuiranju i kažnjavanju pojedinaca koji su ugrozili ljudska prava drugih, navodi se u izvješću.

Nestale osobe

Ministarstvo branitelja izvijestilo kako je i dalje 1869 neriješenih slučajeva nestalih osoba tijekom Domovinskog rata. Još uvijek je nepoznata sudbina 1468 osoba, a traga se za posmrtnim ostacima 401 osobe iz tog razdoblja.

O pravosuđu

Smanjen broj predmeta, ali dugotrajna suđenja jedan od glavnih problema u pravosuđu.

Restitucija imovine

Vlada je odobrila Terezinsku deklaraciju, ali nisu uspostavljeni pravni mehanizmi za rješavanje povrata imovine otete tijekom holokausta.

Sloboda izražavanja, uključujući i medijske slobode

Neovisni mediji bili su aktivni, iznosili stavove bez ograničenja. Nevladine organizacije izvjestile su da se Vlada nedovoljno pozabavila problemom prijetnji novinarima što ima negativan utjecaj na slobodu medija.

U strahu od internetskog uznemiravanja, tužbi, uznemiravanja od strane političara ili gubitka posla prisutna je autocenzura novinara u praćenju određenih tema.

Prema reultatima godišnjeg istraživanja koje je provelo Hrvatsko novinarsko društvo protiv novinara i medija u 2020. je podneseno 905 tužbi, zatražene su odštete u visini od 68 milijuna kuna.

Korupcija

Izvješće spominje nekoliko slučajeva korupcije i sudske postupke koji se vode protiv bivših visokih državnih dužnosnika. Spominju se afere Krš-Pađene i JANAF.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!