Sve više zemalja uvodi ograničenja za putnike iz Kine

01.01.2023.

07:03

Autor: M.M./Hina/HRT

Sve više zemalja uvodi ograničenja za putnike iz Kine

Sve više zemalja uvodi ograničenja za putnike iz Kine

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Vlasti diljem svijeta donose ili razmatraju ograničenja za putnike iz Kine dok broj slučajeva COVID-a-19 u toj zemlji raste nakon ublažavanja pravila "nultog COVID-a".

Zemlje navode nedostatak informacija iz Kine o varijantama i zabrinute su zbog vala infekcija. Kina je odbacila kritike svojih podataka o COVID-u i rekla da očekuje da će buduće mutacije biti potencijalno prenosivije, ali manje ozbiljne.

Sjedinjene Države će nametnuti obvezne testove na COVID-19 putnicima iz Kine počevši od 5. siječnja. Svi putnici u zračnom prometu u dobi od dvije godine i stariji trebat će negativan rezultat testa najkasnije dva dana prije polaska iz Kine, Hong Konga ili Macaua.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti također su objavili da bi građani SAD-a trebali razmisliti o putovanju u Kinu, Hong Kong i Macau.

Ujedinjeno Kraljevstvo će od 5. siječnja zahtijevati od putnika negativan test na COVID prije polaska iz Kine, priopćilo je Ministarstvo zdravstva.

Francuska će zahtijevati od putnika iz Kine da dostave negativan rezultat testa manje od 48 sati prije polaska, rekli su ministarstva zdravlja i prometa.

Od 1. siječnja Francuska će također provoditi nasumične PCR testove po dolasku na neke putnike iz Kine, rekao je vladin dužnosnik.

Putnici iz Kine u Australiju morat će podnijeti negativan test na covid od 5. siječnja, rekao je u nedjelju australski ministar zdravstva Mark Butler, pridružujući se drugim nacijama koje su uvele slična ograničenja dok broj slučajeva u Kini raste.

Indija je propisala negativno izvješće o testu na COVID za putnike koji dolaze iz Kine, Hong Konga, Japana, Južne Koreje i Tajlanda, rekao je ministar zdravlja.

Putnici iz tih zemalja bit će u karanteni ako pokažu simptome ili budu pozitivni na testu.

Putnici zrakoplovom u Kanadu iz Kine moraju biti negativni na COVID najkasnije dva dana prije polaska, rekla je Ottawa u subotu, pridružujući se drugim zemljama koje su uvele takva ograničenja.

Japan će zahtijevati negativan test po dolasku za putnike iz kontinentalne Kine. Oni koji budu pozitivni morat će u karantenu od sedam dana. Nove granične mjere za Kinu stupile su na snagu u ponoć 30. prosinca. Vlada će također ograničiti zahtjeve zrakoplovnih kompanija za povećanje letova prema Kini.

Italija je naručila uzimanje briseva antigena i sekvenciranje virusa za sve putnike iz Kine. Glavna milanska zračna luka, Malpensa, već je počela testirati putnike koji dolaze iz Pekinga i Šangaja.

- Ova je mjera ključna kako bi se osigurao nadzor i otkrivanje mogućih varijanti virusa radi zaštite talijanskog stanovništva, rekao je ministar zdravstva Orazio Schillaci.

Španjolska će od putnika iz Kine zahtijevati negativan test na COVID ili dokaz o punom cijepljenju protiv bolestim rekla je tamošnja ministrica zdravstva Carolina Darias.

Maroko će od 3. siječnja uvesti zabranu za dolazak ljudi iz Kine, bez obzira na njihovu nacionalnost, kako bi spriječio svaki novi val zaraze koronavirusom, priopćilo je u subotu ministarstvo vanjskih poslova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!