Treba razgovarati, ali se i naoružavati

19.03.2022.

19:32

Autor: Željko Raić/T.V./Dnevnik/HRT

Treba razgovarati, ali se i naoružavati

Treba razgovarati, ali se i naoružavati

Foto: ilustracija / Shutterstock

Međunarodna zajednica i dalje čini sve kako bi zaustavila rusku agresiju na Ukrajinu. I dok neke zemlje zagovaraju sankcije kao jedini način da se postigne prekid ruskih vojnih aktivnosti, neki tvrde da su rješenje samo izravni razgovori. No postoje i oni koji podupiru i diplomaciju i naoružavanje kao jedine načine obrane od moguće ruske ekspanzije.

Razgovor američkog i kineskog predsjednika o ruskoj agresiji na Ukrajinu i dalje predmet analiza. Poruka Pekinga da sukob nije nikomu u interesu, odnosno poruka Washingtonu da se trebaju međusobno podupirati jer upravo oni snose međunarodnu odgovornost za mir u svijetu, izgleda kao najava nekih novih odnosa.

- Da, presjednik Biden jasno je pokazao želju za nastavak dijaloga, i zato postoji i poseban tim. A sve to jasno pokazuje da zajedno s Kinom želimo riješiti ovaj problem, rekao je Jen Psaki, glasnogovornica Bijele kuće.

No uvijek postoji neki ali, pa tako iz Pekinga poručuju da se zalažu samo za mirno rješenje krize, a ne za izravno pomaganje oružjem, kao što to čini SAD-e.

- Hoće li dostave američkog oružja dovesti do stabilizacije ili će izazvati nove civilne žrtve? Treba li Ukrajincima više hrana i topli pokrivači ili mine i streljivo? Mislim da razumni ljudi znaju odgovore na ta pitanja, poručio je Zhao Lijan, glasnogovornik kineskog MVP-a.

No svako ima pravo na svoj način rješavanja krize, pa iz Sjedinjenih Država put Bugarske kreću borbena oklopna vozila Stryker, odnosno nova udarna jedinica s još tisuću vojnika. Bugarska je dosad zbog potpune energetske ovisnosti o Rusiji bila vrlo rezervirana u jačanju obrambenog štita.

- Dolazak američkih vojnika i borbenih vozila samo će dokazati našu odlučnost u provedbi obrambenih zadaća u sklopu NATO-ove strategije, kaže Kiril Petkov, bugarski premijer.

- Ovim snagama zapovijedat će Bugarska vojska, što je vrlo važan znak, jer dokazuje zajedničku predanost u stvaranju sigurnosti, ističe Lloyd Austin, američki ministar obrane.

Povećava se broj vojnika, tenkova i zrakoplova u Estoniji. Brojne članice NATO-a ujedinjene u istoj ideji - čuvanju europskih vrijednosti od mogućih napada s istoka.

- Ovdje se već nalaze oklopne postrojbe iz Britanije i Danske, naši zrakoplovi patroliraju duž granice, a domaćini Estonci zaduženi su za osiguranje teško prohodnih dijelova granice s Rusijom, rekao je pukovnik Eric Mauger, zapovjednik francuskog kontigenta.

Njemačka, koja je zbog ukrajinske krize drastično povećala svoj obrambeni proračun, i dalje se nada da postoji diplomatsko rješenje. No isto tako svjesni su da dosadašnji razgovori s predsjednikom Putinom nisu dali neke velike i konkretne rezultate.

- Jasno i glasno poručujem - predsjedniče Putin, odmah prekinite s opsadom i povucite sve svoje vojnike i oružje iz Ukrajine. A dok se to ne dogodi, mi i dalje podupiremo Ukrajinu u hrabroj borbi protiv agresora, kaže Olaf Scholz, njemački kancelar.

- Naša je najveća snaga u jedinstvu, a u ovom trenutku svi smo jedinstveni u zaustavljanju ovoga, Putinova rata. Ujedinjeni smo i u potpori Ukrajini, a bit ćemo ujedinjeni i u našem odgovoru na socijalne i gospodarske posljedice ovoga rata, ističe Pedro Sanchez, španjolski premijer.

Iako udaljen od rata koji trese Europu, njegove posljedice osjeća i Japan. No, rješenje svih sukoba, smatra, može se postići jedino diplomacijom.

- Surađivat ćemo sa svima koji žele štititi međunarodni poredak, ali jednako tako upozoravamo na važnost stvaranja internacionalne alijanse protiv ruske agresije, rekao je Yoshimasa Hayashi, japanski ministar vanjskih poslova.

Problem ruske agresije na Ukrajinu danas je dobio novu dimenziju - onu iz svemira. Naime, trojica ruskih kozmonauta, koji su stigli na Međunarodnu svemirsku postaju, bila su odjevena u žute kombinezone s plavim trakama. Taj su čin objasnili rekavši da su imali dosta žutog materijala za kombinezone, pa su ga odlučili potrošti. Neki tvrde da bi se to moglo shvatiti i kao njihova potpora Ukrajini. Iz Moskve, zasad ni riječi o žutoplavom skandalu.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!