Donald Trump izjasnio se da nije kriv te poručio: "Tužan dan za Ameriku"

04.08.2023.

Zadnja izmjena 01:09

Autor: M.M./Branka Slavica/HRT

Bivši američki predsjednik Donald Trump na okružnom sudu u Washingtonu suočio se s optužbama da je vodio opsežnu urotu utemeljenu na lažima radi poništavanja predsjedničkih izbora 2020., što je kulminiralo nasilnim napadom na Capitol - sjedište američke demokracije. Izjasnio se da nije kriv ni po jednoj od četiri točke optužnice.

Na Trumpovu izjašnjavanju o krivnji pred sutkinjom Moxilom Upadhyayom bio je i posebni savjetnik Jack Smith, koji je nadgledao istragu. Čitanje optužnice, koje je trajalo oko pola sata, održano je samo kilometar od Capitola, zgrade u koju su Trumpovi pristaše upali 6. siječnja 2021. pokušavajući spriječiti Kongres da potvrdi njegov poraz na predsjedničkim izborima.

- Nisam kriv, rekao je Trump, naglašavajući prvu riječ.

U optužnici napisanoj na 45 stranica Smith je optužio Trumpa i njegove saveznike da su poticali lažne tvrdnje da su izbori namješteni, poticali državne i savezne dužnosnike da izmijene rezultate te sastavljali lažne liste elektora kako bi pokušali oteti glasove Bidenu.

Sedamdesetsedmogodišnji Trump suočen je s četiri točke optužnice, uključujući urodu radi pokušaja prevare, oduzimanje prava građanima da se njihov glas broji i ometanje službene procedure. Za jednu od točaka optužnice moguća je kazna zatvora od 20 godina.

Suđenje će se nastaviti 28. kolovoza pred okružnom sutkinjom Tanyom Chutkan. To je pet dana nakon prve republikanske debate u predizborima, no Trump još nije potvrdio hoće li u njoj sudjelovati.

Chutkan namjerava održati ročište u to vrijeme, rekla je Upadhyaya. Trumpov odvjetnik John Lauro uložio je prigovor, tvrdeći da opsežnost slučaja i količina materijala zahtijevaju mnogo vremena. Tužitelj Thomas Windom usprotivio se rekavši da bi slučaj morao teći kako je uobičajeno.

Bivši predsjednik pušten je bez ograničenja kretanja, a jedan od uvjeta njegova puštanja je i da ne razgovara o slučaju ni s jednim svjedokom ako nije prisutan njegov odvjetnik.

Obraćanje javnosti: Ovo je vrlo tužan dan za Ameriku


Nakon saslušanja Trump je dao kratku izjavu u svom zrakoplovu, kojoj je rekao kako je "ovo progon političkog protivnika".

- Ovo je vrlo tužan dan za Ameriku. Također, bilo je jako tužno voziti se kroz Washington DC i vidjeti prljavštinu i propadanje i sve porušene zgrade, zidove i grafite. Ovo nije mjesto koje sam napustio. To je jako tužno vidjeti. Ako pogledate što se događa, ovo je progon političkog protivnika. To nije ono što bi se trebalo dogoditi u Americi. Ovo je progon osobe koja vodi s vrlo značajnim brojem glasova na republikanskim predizborima i koja vodi s puno pred Bidenom. Dakle, ako ga ne možete pobijediti, progonite ga ili ga kazneno gonite. Ne možete dopustiti da se to dogodi u Americi, rekao je Donald Trump.

Galerija
Zgrada suda u Washingtonu, Foto: Kevin Wurm/ REUTERS
Prosvjednici ispred suda, Foto: Joshua Roberts/ReutersProsvjednici ispred suda, Foto: Joshua Roberts/ReutersTrump stigao na sud, Foto: Jonathan Ernst/ReutersProsvjednik ispred suda, Foto: Kevin Wurm/ REUTERSDoček bivšeg američkog predsjednika, Foto: Jonathan Ernst/REUTERS

Iz Washingtona se u Dnevnik 3 javila Branka Slavica.

- Kamera u sudnici nema, no kako sam saznala 45. američki predsjednik izjasnio se da nije kriv po svim točkama optužnice. Sutkinja koja vodi današnji proceduralni dio ovog postupka sljedeće ročište sazvala je za 28. kolovoza, rekla je Slavica. 

Dodala je kako Trumpovi odvjetnici žele da suđenje, bude li ga, počne nakon izborne kampanje i nakon izbora za Bijelu kuću 2024., dok tužitelj Jack Smith, želi da suđenje počne što prije u roku od 90 dana.

- Trumpova politička kampanja već sada pokušava diskvalificirati Jacka Smitha, koji je, inače, politički neovisan, nije niti republikanac, niti demokrat. Nazivaju ga pijunom predsjednika Joea Bidena, koji želi spriječiti Donalda Trumpa da pobjedi na izborima 2024. Donald Trump želi da se eventualni postupak, vodi u Zapadnoj Virginiji, jer je Washington demokratski grad i bio bi pristran, rekla je Slavica. 

Gotovo polovica republikanaca ne bi glasala za Trumpa ako bude osuđen


Oko polovice republikanaca ne bi glasalo za Donalda Trumpa ako bude osuđen, pokazuje anketa Reutersa i Ipsosa objavljena u četvrtak.

Ispitanicima je postaljeno pitanje bi li iduće godine glasali za Trumpa ako ga porota proglasi krivim. Četrdeset i pet posto republikanskih birača je reklo da ne bi, a 35 posto da bi. Ostali su rekli da ne znaju.

Upitani bi li glasali za Trumpa kada bi završio u zatvoru, 52 posto republikanaca reklo je da ne bi, a 28 posto da bi.

Nova anketa pokazuje da Trumpu i dalje raste prednost. Trenutno ima 47 posto podrške republikanaca, kao i u srpnju, a DeSantisova popularnost je pala za šest postotnih bodova, na 13 posto.

A osim sudskih peripetija Donalda Trumpa, javnost prati i reakcije nakon jučerašnjeg Fitcheva smanjenja kreditnog rejtinga SAD-a. Iako analitičari ističu da je američko gospodarstvo u dobroj formi - cijene dionica na Wall streetu, a posljedično i u Europi, odmah su pale.

- U SAD-u vlada zabrinutost oko situacije na tržištu novca, ali ne pretjerana. Cijene dionica danas su niske, ali se ipak stabiliziraju. Sve se to pripisuje i odluci agencije Fitch, ali i odluci američkog Feda koji je ponovno podigao referentnu kamatnu stopu. Iznenađenje je zapravo riječ koju komentiraju ekonomski analitičari kada je riječ o odluci agencije Fitch. Kažu kako ne treba biti pretjerano zabrinut jer tržište odlučuje vrijednost posudbe novca, a ne agencije, istaknula je Slavica.

Dodala je i kako Bijela kuća nije sretna ovom odlukom, jer, kako kažu, dogodila u pogrešnom trenutku, kada je američka administracija zapravo uspjela ponovno pokrenuti američko gospodarstvo.

- Politički republikanci krive Bidena za sve što se događa. Kažu da se sve događa zbog velike potrošnje i povećanja javnog duga. S druge strane, Bidenova administracija za sve krivi Trumpa i odluke koje je on donosio ranije, rekla je Branka Slavica.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!